Ongetwijfeld heeft u het is een keer gegeten. Een heerlijk sappige peer. In Nederland is het dan ook zeker niet ongewoon om een fruitboom in uw tuin te hebben. Vooral in de Betuwe is het heel normaal om bijvoorbeeld een perenboom in de tuin te hebben. Dat heeft natuurlijk een reden. Zo is een peer niet ontzettend lekker, maar de bloesem van de boom is ook prachtig in het voorjaar. Geïnteresseerd? In deze blog vertellen we u 3 punten waarop u moet letten voor het kopen van een perenboom.

1. De juiste soort perenboom

Niet iedere peer smaakt hetzelfde, dat heeft u waarschijnlijk zelf ook wel is ondervonden. Vooral het verschil tussen ‘’stoofpeer’’ en ‘’zoete peer’’ is bij de meeste mensen wel bekend. Hieronder zetten we de populairste peren onder elkaar met hun kenmerken.

Normale zoete perenbomen

  1. Pyrus Communis Conference: Dit is de meest gegeten peer in Nederland. Ze liggen eigenlijk wel in iedere winkel. Ze zijn lekker zoet en sappig en hebben ook de echte peervorm zoals we die kennen.
  2. Pyrus Communis Doyenne de Comice: Het beste uiterlijk heeft deze niet, maar deze is wel veruit de zoetste peer die er is. Het proberen waard. U herkent hem in de winkel door zijn bolle vorm. Deze heeft namelijk een minder slanke nek.

Wilt u een zure peer? Dan zoekt u naar de Kweepeer Cydonia Oblanga.

Populairste stoofperenbomen

  1. Pyrus Gieser Wildeman: De Gieser Wildeman is kleiner dan een normale peer en heerlijk voor bij het avondeten. Qua uiterlijk lijkt deze best veel op de Communis Conference.
  2. Pyrus Saint Remy: Minder populair en heeft een unieke bijt. De kleur is donkerder en is ook nog iets kleiner dan de Gieser Wildeman. Moeilijk in de winkel te verkrijgen.
Perenboom

2. De standplaats voor de perenboom

Net zoals iedereen heeft een perenboom ook een favoriete plekje. De basis van een lekkere peer is toch echt zijn standplaats. Hieronder geven we een paar tips voor het planten:

  1. Plaats de perenboom in de lichte klei of plant met aanplantgrond.
  2. Plaats de perenboom in het zonlicht.
  3. Plaats 2 boompalen bij een kleine perenboom, zodat deze niet omwaait.

3. Laagstam, halfstam of hoogstam perenboom

Naast de juiste perenboom in uw tuin te hebben, is het ook fijn om een geschikte perenboom te hebben. Wanneer u een kleine tuin heeft is een perenboom van 5 meter namelijk geen succes. In totaal zijn er 3 soorten:

  1. Laagstam: Hierbij beginnen de takken lager (50 cm) en kunt u de vruchten dus makkelijk plukken. De totale hoogte begint al vanaf 150 cm.
  2. Halfstam: Hierbij beginnen de takken vanaf 120 cm en kunt de vruchten dus nog makkelijk plukken. De kleinste halfstam is ongeveer 225 cm.
  3. Hoogstam: Hierbij moet u bij het plukken toch wel echt een trap pakken. De takken beginnen namelijk pas vanaf 170 cm. De hoogte is vaak boven de 3 meter. Vroeger waren er alleen hoogstam perenbomen.
Share.

About Author

Leave A Reply