In Nederland wordt er gemiddeld zo’n 240 keer per dag ingebroken. Dat gebeurt iets vaker in de winter dan in de zomer. En met name rond de feestdagen is er een duidelijke piek te zien in het aantal inbraken. Hoe dat komt? Veel mensen zijn dan even weg, bijvoorbeeld naar familie, en hun huis is niet goed genoeg beschermd tegen inbraak. Een inbreker zal altijd gaan voor een woning waar hij gemakkelijk binnen kan komen zonder betrapt te worden. Door je woning beter te beveiligen zal de inbreker het liever ergens anders proberen. Dit zijn 6 tips voor een goed beveiligd huis!

1. Weet waar je sleutels zijn

Veel mensen weten niet precies hoeveel sleutels ze hebben van hun huis. En wie heeft er allemaal een sleutel? Elke sleutel kan een probleem zijn als hij verkeerd terecht komt. Beperk dus het aantal sleutels en geef ze alleen aan mensen die je vertrouwd. Kies bij voorkeur voor gelijksluitende cilindersloten. Dan is er één sleutel die op alle deuren past. Zo blijft het aantal sleutels beperkt en houd je het overzicht. Doe de sleutels nooit ergens buiten, want inbrekers kennen alle ”veilige” verstopplaatsen op hun duimpje.

2. Zorg voor veilige sloten op deuren en ramen

Heb je nog ergens in je huis ouderwetse sloten met grote sleutels? Dan wordt het de hoogste tijd om die te vervangen! Je kunt er namelijk zo langs komen met een universele loper, die je gewoon op internet kunt bestellen. Kies voor goede cilindersloten op de deuren met het SKG keurmerk. Op de ramen moet je minimaal stevige raamboom met veiligheidsknop hebben. Andere sluitingen, zoals een grendel of een raamboom zonder knop, kunnen meestal van buitenaf geopend worden.

3. Doe je deuren op het nachtslot

Er wordt vooral vaak ingebroken als het donker is. Wist je dat heel veel inbrekers al binnen 30 seconden binnen staan? Dat komt vooral omdat mensen het belang van een nachtslot onderschatten. Maar een gewoon slot kan heel snel worden geopend. Voordeursloten kunnen soms geopend worden met een pinpas, met een haakje of met een stuk ijzerdraad. Dit kan ook gebeuren via de brievenbus! Doe je deuren dus op het nachtslot, sowieso als je ’s avonds naar bed gaat of als je een weekendje weg bent.

4. IP-camera

Er zijn diverse alarmsystemen die je kunt gebruiken. De laatste jaren is de IP-camera populair. De camera hangt bij de voor- of achterdeur en geeft een alarm als er beweging te zien is. Je kunt dan via je smartphone of tablet zien wat de camera waarneemt. De beelden worden veilig opgeslagen zodat je ze ook nog hebt als de camera door de inbreker wordt beschadigd. Veel inbrekers die een camera zien, breken liever in een andere woning in. De camera heeft dus ook een behoorlijk goede preventieve werking. Onthoud wel dat het verboden is om de camera te richten op het terrein van de buren of op de openbare weg!

5. Gebruik verlichting met sensor

Buitenverlichting heeft een afschrikkende werking op inbrekers. Doordat het licht aan gaat, wordt de aandacht getrokken. Misschien loopt de overbuurvrouw net langs een raam en ziet ze het licht aan springen. Of ziet een late wandelaar iets verdachts. Dat maakt een inbreker onzeker en hij zal liever weggaan. Zorg dus vooral bij de buitendeuren voor goede verlichting met een bewegingssensor. Dat is trouwens niet alleen goed om inbrekers af te schrikken, maar ook praktisch voor jezelf. Buitenverlichting met een sensor hoeft trouwens niet lelijk te zijn: er is prachtige sfeervolle tuinverlichting die net zo goed werkt tegen inbrekers.

6. Installeer een veilige kluis

Een kluis is een goed idee voor waardevolle spullen. Denk er wel om dat een kluis veilig verankerd moet zijn! Wil je zeker weten dat de inhoud van de kluis goed verzekerd is, dan moet je een goedgekeurde kluis hebben. Je moet deze ook goed verankeren in de vloer of de muur. Vervolgens meld je de kluis aan bij de verzekering. Er is kans dat iemand van de verzekering de kluis komt inspecteren. Met een verankerde kluis kun je al je dure spullen veilig opbergen. Een losse kluis is lang zo veilig niet: deze wordt vaak meegenomen door inbrekers zodat ze hem thuis rustig open kunnen maken.

Het is echt heel erg vervelend als er ingebroken wordt. Misschien voel je je niet meer veilig in je eigen huis. Maar ook als je daar geen probleem mee hebt, dan nog ben je boos. Tenslotte ben je je mooie spullen kwijt en heb je een hoop gedoe. Je moet aangifte doen en de verzekering op de hoogte stellen. Kortom: je kunt inbraak veel beter proberen te voorkomen. Met deze 6 tips is de kans een stuk kleiner dat een inbreker er met jouw dure spulletjes vandoor gaat!

Share.

About Author

Leave A Reply