Het is natuurlijk heel fijn om een prachtige badkamer te hebben, maar als hij niet praktisch is ingericht is dat erg onhandig. Wat dacht je bijvoorbeeld van handdoeken in een kastje waar je nauwelijks bij kunt, een wasmand waar je telkens over struikelt of verlichting waar je niets aan hebt als je je wenkbrauwen wilt bijwerken? Om kort te gaan: een praktische indeling bepaalt voor een groot deel de gebruikswaarde van een badkamer. Deze tips helpen je om de badkamer zo handig mogelijk in te richten.

1. Praktisch douchen

Probeer te zorgen dat je zo praktisch mogelijk kunt douchen. Dat betekent kiezen voor een handig douche-design. Heb je weinig ruimte, dan kan een standaard douchecabine erg handig zijn. Ook een (halfopen) inloopdouche kan dan een oplossing zijn. Worden douche en bad gecombineerd? Let er dan op dat je er wel handig in kunt stappen en hou rekening met het feit dat je misschien ook een dagje ouder wordt. Een “inloop-bad” is dan een goede optie.

2. Handig toiletgebruik

Als je een toilet in de badkamer hebt, moet je dit zo handig mogelijk kunnen gebruiken. Dat betekent dat je ook alle benodigdheden in de buurt hebt. De voorraad nieuwe wc-rollen moet bijvoorbeeld goed bereikbaar zijn, maar ook een wc-borstel moet in de buurt staan. Verplaats je in gedachten in iemand die voor de eerste keer bij je thuis is en de grote boodschap moet doen. Zou je dan comfortabel naar de wc kunnen gaan, wat zou je doen als de wc-rol leeg is en kun je het toilet ook netjes schoon achterlaten?

3. Kies het juiste badkamermeubel

Niet alle meubels zijn even praktisch in de badkamer. Vaak is het het meest efficiënt om een meubel te kiezen waar de spoelbak in geïntegreerd is. Maar heb je genoeg ruimte, of hangt er bij jou al een losse spoelbak, dan kun je uiteraard ook kiezen voor losse meubels of kasten. Kies bij voorkeur meubels met dichte kasten. Hier komt minder stof is, dus heb je ook minder schoonmaakwerk.

4. Gemakkelijk schoonmaken

Veel losse frutsels en decoraties in de badkamer kunnen heel gezellig zijn, maar dit is absoluut niet praktisch bij het schoonmaken. Probeer de badkamer zo overzichtelijk mogelijk in te richten en kies bij voorkeur voor gesloten kasten. Hoe meer beeldjes en decoraties je neerzet, hoe meer je ook moet schoonmaken. Let hier ook op bij de aanschaf van je badkamermeubel: niet elk meubel is even handig schoon te maken.

5. Goede verlichting

Bij een praktische inrichting van de badkamer hoort goede verlichting. Dat betekent niet dat het niet sfeervol kan zijn in je badkamer! Kies voor felle verlichting op de plekken waar dat nodig is, bijvoorbeeld bij het toilet en bij de spiegel. Verder is een dimbare lamp ideaal voor als je met wat zachter en sfeervoller licht wilt genieten van een ontspannen bad.

6. Groen in de badkamer

Als je er de ruimte voor hebt, zijn groene planten heel praktisch in de badkamer. Ze zuiveren de lucht, zijn vochtbestendig (als je de juiste soorten kiest) en geven een heerlijke sfeer in de badkamer. Ze zijn ook nog eens reuze praktisch, omdat je planten niet hoeft schoon te maken. Een handige tip: kies voor kruiden die een lekkere geur afgeven of waarvan je de blaadjes in je bad kunt strooien.

7. Handige raamdecoratie

Heb je een raam in de badkamer, dan is het niet zo fijn als de buren mee kunnen gluren. De meest praktische decoratie is uiteraard raamfolie dat tegen het raam kan worden geplakt. Zo voorkom je gluren, blijft de badkamer licht en is het gemakkelijk schoon te houden. Andere opties zijn jaloezieën (deze moet je goed schoonhouden) en plissegordijnen (mits ze vochtbestendig zijn).

8. De wasmand

Als laatste een grote stoorzender in de badkamer: de wasmand. Kies voor een zo praktisch mogelijke wasmand. Wist je trouwens dat het helemaal ‘in’ is om de wasmand in een kastje weg te werken? Je kunt de mand bijvoorbeeld bevestigen aan de binnenkant van een kastdeurtje, waardoor hij niet meer in het zicht staat. Ook veel praktischer, want er is geen rondslingerende was en de wasmand staat nooit in de weg.

Een badkamer kan eigenlijk haast altijd praktischer worden ingericht. Wees je wel bewust van je woonstijl als je hiermee bezig bent. Over het algemeen is een landelijke badkamer iets “rommeliger” dan een moderne badkamer. Dat hoeft geen probleem te zijn, zolang je maar zorgt dat de badkamer nog steeds overzichtelijk is en gemakkelijk kan worden schoongemaakt. Bovendien is iets dat voor jou heel praktisch is, lang niet altijd praktisch voor anderen. Ga vooral af op je eigen gevoel en creëer zo jouw ideale badkamer!

Share.

About Author

Leave A Reply