We zijn er misschien niet zo dol op, maar wist je dat regen een stuk belangrijker voor ons is dan we vaak beseffen? Zonder regen geen drinkwater, om maar eens wat te noemen. En zonder regen geen natuur, geen groen, geen bloeiende planten. Waar we bij veel dingen die we hard nodig hebben zeggen dat ze ‘niet zomaar uit de lucht komen vallen’, is dat bij water wel het geval. We mogen dus best wat blijer zijn met de regen die we gratis en voor niets krijgen, want een leven zonder water, dat is nauwelijks mogelijk.

We krijgen het gratis en voor niets

We krijgen het gratis en voor niets

Water is een elementaire levensbehoefte voor mens en natuur. En het mooie is: we krijgen het gratis en voor niets. Alhoewel niemand echt blij is met een plensbui op zijn of haar hoofd, zijn het juist deze buien die ervoor zorgen dat er water uit onze kraan stroomt, dat ons gras groen blijft, dat er planten groeien en dieren leven. Regenwater is kortom iets dat we best iets meer mogen koesteren, waar we wat zorgvuldiger mee om mogen gaan.

Een groot deel van de regen die valt, zeker als dat in de vorm van flinke plensbuien gebeurt, gaat eigenlijk verloren. Je zou willen dat de regen rustig in de grond kan trekken, zodat deze vochtig blijft en de natuur zijn gang kan gaan. Doordat we een groot deel van ons land hebben geasfalteerd, zowel de publieke ruimte als onze eigen achtertuinen, lukt dit echter steeds minder goed. Het water wordt niet goed in de grond opgenomen, en stroomt zo het riool in. Daar mogen we best wat zorgvuldiger mee omgaan, kortom. Gelukkig komen er steeds meer manieren om (overvloedige) regen op te vangen, en op een andere manier te gebruiken.

Op kleine en grote schaal

Op kleine schaal kun je daarbij denken aan regentonnen. Een hele makkelijke oplossing die iedereen in zijn tuin kan gebruiken. Vang het water op als het valt, en gebruik het wanneer het nodig is. Zo kun je voortaan je tuin sproeien en je planten water geven zonder hiervoor drinkwater te gebruiken.

Ditzelfde principe wordt ook gebruikt bij een infiltratiesysteem, maar dan op grotere schaal. Ook hier wordt water opgevangen, en daarna langzaam maar zeker aan de grond gegeven wanneer dit nodig is. Zo worden lokale overstromingen voorkomen, terwijl toch het grondwaterpeil in stand kan worden gehouden. Door regen op te vangen als het valt, en te gebruiken indien nodig, gaan we een stuk zorgvuldiger om met het water dat zomaar uit de lucht komt vallen.

Share.

About Author

Leave A Reply