Plots kan het je overkomen: een ijskoude douche in de ochtend. Of wakker worden in een onaangenaam koud huis. De ellende wordt waarschijnlijk veroorzaakt door een storing in je cv-installatie. Als je weet waar het precies aan ligt, dan kun je het probleem soms snel zelf verhelpen. Maar het kan ook nodig zijn om een cv-monteur in te schakelen voor professioneel cv-onderhoud. Dit zijn 4 veelvoorkomende oorzaken van een cv-storing in huis.

1. Slecht onderhoud

Je cv-ketel heeft regelmatig onderhoud nodig. Afhankelijk van het type moet de ketel elke 1 tot 3 jaar onderhouden worden. Als een cv-ketel slecht onderhoud is, dan kan dit zorgen voor allerlei problemen, zoals storingen en defecten. Maar je kunt ook te maken krijgen met waterschade, brand en zelfs koolmonoxidevergiftiging. Zorg dus dat je op tijd je cv-ketel-onderhoud plant en laat dit uitvoeren door een erkende cv-monteur.

2. Geen stroom

Er kan ook een simpele oplossing voor je cv-storing zijn. Check bijvoorbeeld eens of de cv-installatie wel goed aangesloten is op de stroomvoorziening. En of je ook daadwerkelijk stroom hebt. Het zal je verbazen hoe vaak mensen een cv-monteur bellen voor een storing, terwijl iemand gewoon per ongeluk de stekker uit het stopcontact heeft gehaald. Of omdat er een stroomstoring is geweest.

3. Te lage waterdruk

Te lage waterdruk

Je cv-installatie verwarmt je huis door warm water door de cv-leidingen te pompen. Een goede waterdruk is dan ook erg belangrijk. Als de druk te laag is, dan kan het cv-systeem het water namelijk niet meer goed door de leidingen pompen. Check dus hoe het ervoor staat met de waterdruk. Zorg dat de waarde rond de 1,5 en 2 bar ligt. Geeft je cv-ketel een lagere waarde aan? Vul de ketel dan bij tot je uitkomt bij de aangegeven waarde.

4. Te veel lucht in de leidingen

Soms maken de cv-leidingen tikkende of borrelende geluiden. Als je dit soort geluiden alsmaar hoort en de temperatuur in huis ook niet meer zo stabiel is, dan zit er misschien wel te veel lucht in de leidingen. Dit probleem kun je oplossen door je cv-installatie te ontluchten. Hier kun je een ontluchtingssleutel voor gebruiken.

Je cv-ketel ontluchten doe je als volgt:

  1. Zet je cv-installatie uit.
  2. Wacht een kwartier.
  3. Draai alle radiatoren volledig open.
  4. Draai van elke radiator in huis het ventiel los tot er water uit komt.

Als je dit bij alle radiatoren hebt gedaan, dan zit er geen lucht meer in de leidingen en kun je de cv-installatie weer aanzetten.

Share.

About Author

Leave A Reply