Natuurlijk wil je je huis graag optimaal beveiligen. De juiste bescherming geeft je een prettig en veilig gevoel. Met een paar simpele aanpassingen verklein je de kans op een inbraak aanzienlijk. Bij sommige huisverzekeringen zijn bepaalde vormen van beveiliging ook verplicht of krijg je een flinke korting. Kortom, het is dus belangrijk om even alles op een rij te zetten qua inbraakbeveiliging. Wanneer je huis voor 1999 is gebouwd dan is nog belangrijker. Na 1999 werd namelijk in het Bouwbesluit vastgelegd dat elke nieuwbouwwoning inbraakwerende ramen en deuren moet hebben. Maar wat moet je nu precies allemaal aanpassen in huis en waar moet je rekening mee houden? Vandaag zetten we alles even voor je op een rij in een handige checklist. Zo weet je precies wat je moet aanpassen, zodat ook jouw huis optimaal beveiligd is.

Beveiliging en de verzekering

Sommige inboedelverzekeringen stellen eisen aan de beveiliging van je woning of bedrijf. Check dit dus altijd even in je verzekeringspolis. Andere verzekeringen geven je een flinke korting op de verzekering, wanneer je je huis op de juiste wijze beveiligt. Deze kan oplopen tot maar liefst 20%. De hoogte van deze korting hangt daarbij af van je woonplaats en gezinssituatie. Zeer interessant dus, want zo verdien je een deel van de kosten van het beveiligen van je huis weer terug.

Eisen politiekeurmerk Veilig Wonen

Om in aanmerking te komen voor een korting op je verzekering moet je het certificaat van het politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) aanvragen. De eisen van het PKVW zijn in het kort:

  • Gecertificeerd hang- en sluitwerk voor ramen, deuren en lichtkoepels zoals een slot met beveiliging tegen kerntrekken, deurboompjes en deurbeslag.
  • Verlichting bij de buitendeuren.
  • Zicht in je hal op de persoon die voor de deur staat.
  • Rookmelders op iedere etage en op de juiste locatie.

Wanneer je twee rechterhanden hebt, dan kun je veel zelf installeren om dit keurmerk te krijgen. Er zijn twee soorten keurmerken: één voor bestaande woningen en één voor nieuwbouw woningen. Vergeet niet om het certificaat PKVW aan te vragen nadat je de wijzigingen hebt aangebracht.

Maak je huis onaantrekkelijk

Veel inbrekers zijn uit op een snelle buit. Lukt het ze niet om binnen een minuut binnen te komen, dan haken ze af. Ziet de inbreker van tevoren bepaalde beveiliging of kan hij niet ongemerkt aan de slag? Dan zal hij jouw huis waarschijnlijk overslaan. Daarom is je huis onaantrekkelijk maken, een zeer belangrijke vorm van inbraakpreventie. Dit doe je als volgt:

  • Plaats gecertificeerd hang- en sluitwerk, zoals deurboompjes, zwart onzichtbaar deurbeslag en een slot met kerntrekbeveiliging op de bereikbare ramen en deuren. Het keurmerk van gecertificeerde materialen herken je aan het PKVW keurmerk en de twee of drie sterren.
  • Plaats stootvaste sensorlampen bij elke ingang van je huis.
  • Ook deurdrangers en een kierstandhouder zijn aanraders.
  • Plaats dubbel glas of rolluiken voor je ramen (check wel even bij de gemeente of er bepaalde regels gelden).
  • Houd kostbare spullen uit het zicht.
  • Laat ramen en deuren niet open staan na vertrek.
  • Draai de deuren altijd extra op slot (ook ’s-nachts).
  • Plaats geen containers onder een balkon of raam waardoor de inbrekers snel naar binnen kunnen.
  • Plaats eventueel een nepcamera of sticker op de ramen die aangeeft dat je een alarm hebt.
  • Maak back ups van je PC en laptop zodat je je bestanden nog hebt, wanneer deze gestolen wordt.
Share.

About Author

Leave A Reply