Hoewel het misschien niet zo’n belangrijk detail lijkt bij je woning, is het tóch wel heel fijn als je er je voeten goed op kunt vegen: de deurmat! Er zijn verschillende soorten om uit te kiezen. Wil jij de juiste deurmat kopen? Lees onze tips!

Welke deurmat kopen?

Er zijn wel zes verschillende populaire soorten deurmatten om uit te kiezen. Voor uiteenlopende situaties is er de juiste deurmat te vinden – en daarom zetten we de soorten hieronder overzichtelijk voor je op een rijtje.

Welke deurmat kopen? Lees onze tips!

1) De schoonloopmat

De naam zegt het al: schoonloopmatten zijn er om de schoenen zo schoon mogelijk te maken. Vuil gaat goed van de schoen af met deze stevige deurmat. Het wordt er als het ware afgeschraapt. Je kunt deze mat binnen en buiten neerleggen. Let wel: buitenmatten dienen altijd onder een afdakje te liggen, zeker als ze regenwater niet goed kunnen afvoeren.

2) De droogloopmat

Bij regen heb je profijt van een droogloopmat in huis: deze neemt vocht en water goed op. Het hoge absorptievermogen is ideaal om te voorkomen dat je met natte voeten de woning binnenloopt. Leg deze mat van katoen alleen binnenshuis neer.

3) De spaghettimat

Een andere mat met een reinigende werking is de spaghettimat. In deze mat zit een duidelijke structuur waar het vuil goed tussen gaat zitten. Qua looks is dit misschien niet de mooiste mat, maar je kunt ‘m wel in allerlei leuke kleuren vinden. In de meeste gevallen wordt deze mat buiten neergelegd – zo zie je ‘m toch minder dan in bijvoorbeeld je hal.

4) De rubbermat

Rubbermatten zijn de typische klassiekers onder de deurmatten voor buiten: ideaal om buiten neer te leggen en de schoenen goed op te kunnen uitkloppen. Vanwege de openingen in de mat blijft het vuil goed hangen. Ook regenwater kan hier gewoon goed doorheen lopen.

5) De bostelmat

Borstelmatten zie je voornamelijk op openbare plekken, bij winkels en scholen bijvoorbeeld, maar ook bij je woning kan zo’n mat goed van pas komen! Hiermee wordt grof vuil goed van de schoen geborsteld.

6) De kokosmat

Die mooie bruinkleurige mat die je vaak bij woningen ziet liggen? Dat is de bekende kokosmat! Gemaakt van vezels uit de kokosnoot. Deze mat heeft een sterk schrapende werking en neemt zo ook goed klein vuil op.

Meerdere deurmatten in huis

Vind je het lastig om te bepalen welke deurmat het best in je woning past? Helemaal begrijpelijk! Zo is bijvoorbeeld zowel de schoonloopmat als de droogloopmat handig in huis. Daarom is het slim om meerdere matten in huis te halen, bijvoorbeeld in de bijkeuken. Of leg voor en achter de voordeur verschillende matten neer. Dat wordt net wat langer de voeten vegen, maar wel met het gewenste resultaat!

Een nieuwe deurmat kopen: lees onze handige tips

De grootte van je deurmat

Ook de grootte van je deurmat telt mee! Zo moet ‘ie wel goed passen in de ruimte die je beschikbaar hebt in bijvoorbeeld je hal of bijkeuken. Een deurmat op maat bestellen is absoluut een aanrader – zo weet je zeker dat de mat past. En pas op met hele kleine matten: die vegen eigenlijk helemaal niet zo goed. Een grote deurmat is over het algemeen een beter idee!

Meer tips rondom je huis? 6 tips voor een goed beveiligd huis

Share.

About Author

Anna Schouten (1993) woont in een leuk appartementje in het centrum van Utrecht. Daar verandert ze het liefst regelmatig het een en ander aan haar interieur. Een extra plantje hier, een nieuwe print aan de muur daar. Ook houdt ze er de laatste woontrends bij. Voor LivingTomorrow.nl komt haar passie voor wonen samen met haar andere grote liefde: schrijven. Anna's website als tekstschrijver en fotograaf: annaschouten.com

Leave A Reply