Bij het schoonmaken denk je natuurlijk aan je aanrecht en je keukenkastjes. Waarschijnlijk ziet je gang er keurig uit en is ook de woonkamer een plaatje. Maar… maak je wel echt alles schoon? Uit onderzoek blijkt dat met name apparaten te weinig worden schoongemaakt. Déze 6 apparaten in huis zijn waarschijnlijk bij jou ook al wat te lang geleden schoongemaakt.

1. De frituurpan

De meeste mensen hebben wel een voorliefde voor frietjes en snacks, maar hebben een bloedhekel aan het schoonmaken van de frituurpan. Gelukkig hoeft dat geen probleem te zijn: een goede frituurpan heeft onderdelen die in de vaatwasser kunnen. Zet de vaatwasser op de hoogste temperatuur en je frituurpan komt er weer keurig schoon uit. Het enige wat niet in de vaatwasser mag, is het elektrische verwarmingselement.

Frituurpan schoonmaken

2. De stofzuiger

De stofzuigerzak wordt bij jou waarschijnlijk wel vaak genoeg vervangen. Allicht, want anders werkt de stofzuiger niet meer goed. Maar… hoe zit het met de rest van de stofzuiger? De filters die voor en achter de stofzuigerzak zitten dienen regelmatig schoongemaakt of vervangen te worden. De binnenkant van de stofzuiger moet je ook even uitpoetsen, want ook daar verzamelt verrassend veel vuil. Heb je een diervriendelijk huis met huisdieren? Dan is het schoonmaken van de stofzuiger nóg belangrijker, want je huisdieren kunnen vlooien hebben die in de stofzuiger kunnen blijven wonen.

De stofzuiger is viezer dan je denkt

3. De TV

De TV is vaak lastig schoon te maken. Zeker als je een groot scherm hebt, is het een flinke klus. Bovendien zijn de meegeleverde schoonmaakspullen niet altijd zo fantastisch als de verkoper beweerde. Dus maken veel mensen hun TV maar zeer zelden schoon. Wil je het toch doen? Gebruik dan een zacht vochtig doekje en droog na met een droog doekje. Net zo lang tot al het vocht van het scherm is en je alles weer helder kunt zien. 

Tip: doe dit wanneer het scherm uitstaat, dan zie je eventuele vlekken het snelst op de zwarte achtergrond.

De tv moet schoongemaakt worden

4. De wasmachine

De wasmachine ziet er over het algemeen schoon uit. Maar toch valt dat in de praktijk vaak tegen. Zeepresten en viezigheid plakken aan de binnenkant, op plaatsen waar je het niet kan zien. Je dient de wasmachine regelmatig te laten draaien met speciaal reinigingsmiddel. Verder is het verstandig om minimaal eenmaal per maand de pomp schoon te maken. Niet alleen veel fijner voor je frisse was, maar ook beter voor het apparaat!

Wasmachine schoonmaken

5. Toetsenborden en touchscreens

Wist je dat je toetsenbord waarschijnlijk veel viezer is dan je wc-bril? Dat geldt ook voor touchscreens. Deze worden door de meeste mensen vrijwel nooit schoongemaakt. Toch zit je er telkens aan met je (niet altijd even schone) handen. Gelukkig is dat niet zo erg: uit onderzoek blijkt dat de toetsenborden en touchscreens wel vies zijn, maar zelden leiden tot ziekte. Toch is het wel goed om af en toe eens een doek over je toetsenborden en touchscreens te halen…

Touchscreens en toetsenborden zijn erg vies

6. De afzuigkap

Moderne afzuigkappen hebben vaak onderdelen die in de vaatwasser kunnen. Dat is maar goed ook, want een afzuigkap wordt heel erg vies. De hete lucht die opstijgt boven je pannen bevat veel vet. Dat vet slaat neer op de afzuigkap. Wanneer je deze een paar maanden niet schoonmaakt, wordt hij helemaal plakkerig. Het is verstandig om regelmatig de filters van de afzuigkap schoon te maken (of te vervangen als ze van stof zijn). Verder maak je dan ook de binnenkant en de buitenkant van de afzuigkap schoon.

Afzuigkap wordt schoongemaakt     

Veel apparaten die niet vaak genoeg worden schoongemaakt, zijn vies op een manier die je meestal niet ziet. Zo zie je maar zelden hoe vies de afzuigkap eigenlijk is, totdat je het filter losmaakt. Andere apparaten worden te weinig schoongemaakt omdat het teveel moeite kost. Maak jij deze 6 apparaten wel vaak genoeg schoon?

Share.

About Author

Leave A Reply