Goede sloten zijn de basis voor goede beveiliging tegen inbraak. Toch blijkt meer dan de helft van de Nederlandse huishoudens geen goede sloten op de woning te hebben. De sloten zijn in veel gevalen verouderd of ze voldoen niet aan de normen. Daardoor kunnen inbrekers betrekkelijk gemakkelijk een woning binnendringen. Wij zochten uit welke sloten het beste zijn voor jouw woning. 

Onveilige sloten op je deuren?

Veel woningen hebben verouderde sloten. Met name de bekende grote sloten met een grote, metalen sleutel komt nog verrassend vaak voor. Dit type sloten zie je met name bij garages en schuren. Ze zijn echter zeer eenvoudig te kraken, want met twee ijzerdraadjes en een beetje oefening heb je het slot in een wip open. Daarom is het belangrijk dat je deze sloten sowieso niet meer op je woning hebt. Wat veel mensen echter niet weten, is dat ook veel cilindersloten niet zo degelijk zijn als je denkt. Een slot zonder keurmerk is voor een inbreker tamelijk eenvoudig te kraken. Wil je graag nieuwe sloten op je deuren? Dan kies je voor de beste slotenmaker om je te helpen met goed advies.

Let op het keurmerk

Cilindersloten bestaan in verschillende vormen. Als het goed is, zijn je sloten voorzien van een ingegraveerde code die het keurmerk aangeeft. Tegenwoordig wordt gewerkt met het SKG-keurmerk, waarbij het aantal sterren aangeeft hoe goed beveiligd het slot is.

SKG* – Het slot is onvoldoende beveiligd tegen de bekendste inbraakmethodes. Het slot is relatief gemakkelijk uit te boren.

SKG** – Dit slot is een stuk sterker. Het is echter alleen bestand tegen de bekende inbraakmethodes als ook je ophanging goed is.

SKG*** – Het beste cilinderslot, dat bestand is tegen vrijwel alle inbraakmethoden. Uiteraard is is ook een goede ophanging belangrijk om de kwaliteit te waarborgen. 

De ophanging van de deur (of het raam)

De ophanging van je deur zegt veel over hoe gemakkelijk een inbreker binnenkomt. Het belangrijkst is dat je deur voorzien is van goede dievenklauwen. Ook moeten de scharnieren op een bepaalde manier zijn uitgevoerd, zodat een inbreker ze niet eenvoudig los kan tikken. Bij oudere deuren is deze ophanging meestal niet voldoende geregeld. Een inbreker kan dan de scharnieren losmaken en de deur vervolgens uit de sponning tillen. De kwaliteit van het cilinderslot maakt dan niets meer uit, want als de deur eenmaal los is kan de inbreker zo naar binnen komen.

De beste combinatie van slot en ophanging

Een nieuw deurslot kies je dus altijd in combinatie met de ophanging van de deur. Hier vind je meer informatie over de beveiliging van je woning. Een handige vuistregel is dat de ophanging en het slot bij elkaar opgeteld 5 sterren moeten hebben. Dat kan dus een ophanging van SKG*** zijn met een slot van SKG** of andersom. Als je een combinatie hebt die samen vijf sterren oplevert, is het voor een inbreker ontzettend lastig om binnen te komen. Met 6 sterren weet je echt zeker dat reguliere inbraakmethodes niet werken op jouw deuren en ramen.

Een inbreker houdt niet van goed sluitende deuren en ramen. Heeft jouw combinatie van ophanging en slot samen 5 of 6 sterren, dan komt hij daar al snel achter omdat de gewone methoden niet werken. Hij zal dan een ruit moeten breken of het hout van de deur met een breekijzer open moeten breken. En aangezien dat veel tijd kost en vooral heel veel lawaai maakt, zal de inbreker waarschijnlijk liever op zoek gaan naar een woning met deuren en ramen die gemakkelijker te openen zijn. Naast het kiezen van goede sloten, kun je nog meer doen om inbrekers buiten de deur te houden. Gebruik deze inbraakchecklist om te zien of jouw huis al goed beveiligd is.

Share.

About Author

Leave A Reply