Het afvoeren van bouwafval gaat met de nodige regels gepaard. Dit is zeker het geval als het om bedrijfsafval gaat. Mocht je bedrijfsafval af willen voeren, dan moet je aan veel eisen voldoen. Daarnaast is het ook – in sommige gevallen – een eis dat je over bepaalde vergunningen beschikt. Ook voor particulieren gelden een aantal regels als het gaat om het afvoeren van bouwafval.

Stort niet zomaar in de natuur

Ten eerste is het uiteraard niet toegestaan om het bouwafval in de natuur te storten. Het komt wel eens voor dat mensen bakstenen en ander puin in het bos dumpen. Naast dat dit natuurlijk schadelijk is voor de flora en fauna, wordt de uitstraling van het bos er ook niet beter van. Mocht je bouwafval af willen voeren, is het daarom zaak om de nodige voorbereidingen te treffen.

Gemeentewerf/milieustraat

Heb je een niet al te grote hoeveelheid bouwafval waar je vanaf moet? Dan kun je wellicht een bestelbusje of aanhanger huren en daarmee naar de gemeentewerf rijden. Je moet hierbij goed beseffen dat de regels per gemeente verschillen. Bij sommige gemeenten is storten op de gemeentewerf volledig gratis, terwijl je bij andere gemeenten hier wel voor moet betalen. Ga ook goed na of je een onbeperkte hoeveelheid bouwafval af kunt voeren, of dat hier een limiet voor geldt.

Gemeentewerfmilieustraat

Huur een afvalcontainer

Een afvalcontainer bestellen is waarschijnlijk je beste optie. Door een afvalcontainer te huren, kun je zonder al teveel gedoe je afval in de container gooien. Deze container wordt vervolgens door de verhuurder weer opgehaald, waardoor jij verder geen omkijken naar het afvoeren van het afval hebt.

Bovendien is het fijn dat je uit meerdere soorten afvalcontainers kunt kiezen. Je hebt de keuze uit verschillende afmetingen, waardoor je de grootte van de container af kunt stemmen op de werkzaamheden in je woning. Hoe meer afval je verwacht te hebben, hoe groter de container zou moeten zijn.

Pas op met chemisch of brandbaar bouwafval

Komt er bij jouw verbouwing chemisch of brandbaar bouwafval vrij? Dan is het goed om te weten dat je dit niet zomaar in een afvalcontainer mag gooien. Als je met chemisch of brandbaar bouwafval te maken krijgt, moet je dit door een specialist op laten halen.

Waarom dit belangrijk is? Omdat dergelijk bouwafval een flink risico kan vormen. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor bijvoorbeeld je buren of passanten. Ga dus heel voorzichtig en bewust met zulk bouwafval om en check van tevoren goed de geldende regels.

Tenslotte kunnen nog twee belangrijke tips gegeven worden: gebruik je gezonde verstand en doe navraag bij je gemeente. Mogelijk kan je gemeente je op weg helpen met het afvoeren van het bouwafval.

Share.

About Author

Leave A Reply