Ga je binnenkort verhuizen of krijgt je huidige woonkamer een upgrade? Dan is het handig om al in een vroeg stadium een lichtplan voor in de woonkamer te maken. Waarom? Je weet dan precies waar je stopcontacten nodig hebt voor de lampen en op welke plekken je eventueel wat inbouwspots in het plafond wilt verwerken. Als je hier niet goed over nadenkt, is de kans groot dat je elektrapunten tekort komt en dat de woonkamer dus niet goed verlicht kan worden. Bovendien kan de verlichting het interieur maken of breken. Je kunt jezelf namelijk behoorlijk beperken in de mogelijkheden en sfeer die verlichting in een woonkamer kan bieden. Maar hoe maak je nou zo’n lichtplan? En op welke punten moet je allemaal letten? We leggen het je graag uit.

Soorten woonkamerverlichting

Het is goed om te weten dat er verschillende soorten woonkamerverlichting zijn. Zo heb je direct licht, indirect licht, accentlicht en sfeerlicht. Wanneer je een combinatie weet te maken van deze verschillende soorten verlichtingen, dan heb je gegarandeerd aangenaam licht in je woonkamer. Om de woonkamer te verlichten heb je lampen nodig en ook deze zijn er in allerlei soorten en maten. Denk bijvoorbeeld aan plafondlampen, hanglampen, vloerlampen, leeslampen, maar ook led inbouwspots en wandlampen. Wil je op de kleintjes letten? Kies dan altijd voor led verlichting. Deze zijn in aanschaf iets duurder dan halogeenlampen, maar ze hebben een langere levensduur en zijn bovendien stukken energiezuiniger.    

Stappenplan voor een lichtplan in de woonkamer

Stappenplan voor een lichtplan in de woonkamer

Voordat je de lampen uitkiest en welke soorten lampen je in de woonkamer wilt plaatsen, is het belangrijk om te kijken welke delen je van de woonkamer verlicht wilt hebben. Er zijn een aantal stappen die je kunt doorlopen om een lichtplan uit te werken.

Stap 1. Teken eerst een plattegrond en bekijk op welke plekken je de meubels wilt plaatsen. Als er al stopcontacten aanwezig zijn kun je deze ook alvast op de plattegrond aangeven.

Stap 2. Vervolgens geef je op de plattegrond aan op welke plekken je wat gaat doen. We hebben het dan over de verschillende activiteiten die je in de woonkamer kunt doen. Waar ga je bijvoorbeeld tv kijken, waar komt de eettafel te staan en wellicht dat je ook ergens nog een werkplek wilt creëren.

Stap 3. Bepaal vervolgens de basisverlichting die de ruimte voldoende verlicht, waarin je zo min mogelijk last hebt van schaduwwerking. Je kunt basisverlichting vergelijken met daglicht. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor direct licht (inbouwspots of opbouwspots) in combinatie met indirect licht zoals een vloerlamp of wandlamp.

Stap 4. Nadat je de basisverlichting in kaart hebt gebracht, kijk je vervolgens naar praktische verlichting zoals een lamp voor boven de eettafel en een leeslamp die je naast de bank wilt plaatsen. Voor de eetkamer lamp is het handig om dimbare lampen te gebruiken, zodat je deze ‘s avonds als gezellige sfeerverlichting aan kunt zetten.

Stap 5. Naast dat je de eetkamer lamp als sfeerverlichting kunt gebruiken wanneer je dimbare lampen hebt, kun je natuurlijk ook nog andere sfeerverlichting in de plattegrond intekenen. Houd er wel rekening mee dat sfeerverlichting dus niet een directe functie heeft, want dat heeft de basisverlichting al, maar je gebruikt sfeerlampen meer als eye-catcher.

Succes

We hopen dat je iets hebt aan ons stappenplan om een lichtplan voor in de woonkamer te maken en we wensen jou veel succes!

Share.

About Author

Leave A Reply