Energie besparen door middel van verlichting – waarom zou je het niet doen? Het heeft alleen maar voordelen! Minder energie verbruiken is beter voor het milieu én voor je portemonnee. De energiekosten zullen namelijk ook flink naar beneden gaan. Waar wacht je nog op? Met de onderstaande tips kun je meteen aan de slag.

Vervang gloeilampen en halogeenlampen

De beste tip is om alle gloeilampen en halogeenlampen in je woning te vervangen. Deze oude ‘traditionele’ lampen zijn namelijk helemaal niet zuinig. Je kunt veel beter kiezen voor LED verlichting of spaarlampen. Of ga voor een duurzame combinatie tussen deze twee lampen met LED spaarlampen! Met een LED spaarlamp bespaar je tot 40% meer energie dan met een normale spaarlamp. Met alle drie de opties zal je uiteindelijk een duidelijk verschil zien op de energierekening. Bovendien gaan ze veel langer mee dan een gloei- of halogeenlamp. Je hoeft de lampen dus minder vaak te vervangen. Dat scheelt ook weer in de kosten.

Bespaar energie met een dimmer

Wist je dat dimbare LED lampen en dimbare spaarlampen nog minder energie verbruiken? Dit doe je door ze regelmatig op een lagere lichtsterkte te zetten. Dit soort sfeerverlichting is sowieso veel gezelliger in de avond of in de zithoek. Met deze aanpassing sla je dus twee vliegen in één klap!

Maak optimaal gebruik van daglicht

Overdag en tijdens de zomermaanden kun je het beste zo veel mogelijk gebruik maken van daglicht. Doe de gordijnen helemaal open, geef donkere kamers een lichte kleur en overweeg om een lichtkoepel of extra groot raam te laten plaatsen. Zo hoef je veel minder lampen aan te zetten. Een lichte woning oogt ook meteen een stuk ruimer en luxer.

Laat lampen niet onnodig aan

Het is zo eenvoudig, maar toch wordt het nog regelmatig vergeten: doe de lampen direct uit zodra je een kamer verlaat. Het is heel zonde om pas een half uur later te ontdekken dat de verlichting in de gang nog steeds aanstaat.

Kies voor verlichting met een bewegingssensor

In de tuin, voorraadkast, de garage of bij de voordeur is verlichting met een bewegingssensor een handige optie. De lampen worden automatisch in- en uitgeschakeld. Je hoeft er dus niet meer aan te denken om iedere keer de schakelaar om te zetten. Het is daarnaast erg handig dat de lamp meteen aangaat als je de handen vol hebt. Ook kan automatische verlichting helpen bij het afschrikken van inbrekers.  

Share.

About Author

Hi, ik ben Joanne! Een echte creatieveling die altijd op zoek is naar nieuwe inspiratie. Werkzaam als fashion stylist, model en blogger (onder andere op mijn eigen website www.makepeoplestare.com). Ik ben gek op het creëren van mooie dingen in zowel beeld als tekst.

Leave A Reply