Werk je vanuit huis? Dan is het wel zo prettig om een ontspannen werkplek te hebben, waar je je goed kunt concentreren en comfortabel kunt vertoeven. Een ergonomische thuiswerkplek is belangrijk: zo voorkom je klachten en kun je op de beste manier aan het werk. Hoe richt je een ergonomische werkplek in thuis? We delen onze tips.

Ergonomie op je thuiswerkplek: de juiste meubels en apparaten

Zitten wordt ook wel gezien als het nieuwe roken. Niet erg bevorderlijk voor je gezondheid dus. Daarbij is het ook nog eens erg belangrijk dat je op de juiste manier zit. Kruip dus niet zomaar op een simpele houten stoel achter je laptopscherm, maar besteed hier de nodige aandacht aan. Zo is een goede bureaustoel onmisbaar.

Ook is het belangrijk om een goed bureau te kiezen, waar je armen bijvoorbeeld voldoende op kunnen leunen. Werk niet voortdurend achter je laptop, maar plaats een verstelbaar beeldscherm op betere ooghoogte. Zo hoef je niet steeds voorover te buigen.

Maak een ergonomisch kantoor thuis met deze 4 belangrijke tips

Zitten op de juiste manier: stel je bureau af

Niet alleen het in huis halen van de juiste spullen telt mee. Bij de inrichting van een ergonomische werkplek thuis is ook de juiste afstelling belangrijk. Laat dit het liefst controleren door een professional: er zijn bedrijven die dit organiseren voor de werknemers, wie weet is dit een mogelijkheid. Vraag het vooral na.

Als je de afstelling zelf doet, zijn dit belangrijke zaken om in het achterhoofd te houden: wat betreft de zithoogte moeten de bekken hoger zitten dan de knieën. Het is belangrijk om steun te hebben in de lage rug: plaats hier het kussen van je bureaustoel. Je bureau moet op ellebooghoogte zitten. Je beeldscherm staat op ooghoogte. De ideale afstand van je scherm betreft een armlengte. Controleer dit allemaal bij je werkplek thuis maken: het kost je even wat tijd, maar vervolgens ben je er zeker van dat je goed zit én verklein je de kans op klachten zoals RSI.

Ergonomisch thuiswerken: zowel staan als zitten

Op het kantoor is het zit-sta bureau een steeds populairdere keuze. Ook thuis doe je er goed aan om af te wisselen tussen zittend en staand werken! Zo hoef je niet de hele dag in die stoel te zitten – die afwisseling kan zelfs bevorderlijk zijn voor de concentratie. Neem daarom de keuze voor een zit-sta bureau zeker in overweging.

Thuiskantoor ergonomie met deze belangrijke tips

Accessoires voor een ergonomische thuiswerkplek

Ten slotte kun je bij deze thuiskantoor inspiratie denken aan accessoires die het comfort van je werkplek verhogen. Bel je bijvoorbeeld veel voor je werk? Denk dan aan een headset, zodat je niet steeds de telefoon tegen je oor hoeft te houden.

Een noise cancelling koptelefoon kan een must-have zijn als het niet lukt om een stille werkplek in te richten thuis. Let wel: rust in je thuiskantoor is een optimalere oplossing, richt bijvoorbeeld je thuiskantoor in in een afgezonderde kamer. Verder zijn er speciale muizen, zoals een verticale muis, om een andere houding voor de pols aan te nemen. Dit kan ook helpen om klachten te verminderen.

Meer tips voor je thuiskantoor inrichten? Lees ook:
Thuiskantoor inrichten: van cartridges tot een perfect bureau
Geschikte raamdecoratie in je thuiskantoor
Je thuiskantoor sfeervol inrichten

Share.

About Author

Anna Schouten (1993) woont in een leuk appartementje in het centrum van Utrecht. Daar verandert ze het liefst regelmatig het een en ander aan haar interieur. Een extra plantje hier, een nieuwe print aan de muur daar. Ook houdt ze er de laatste woontrends bij. Voor LivingTomorrow.nl komt haar passie voor wonen samen met haar andere grote liefde: schrijven. Anna's website als tekstschrijver en fotograaf: annaschouten.com

Leave A Reply