Het glasvezelnetwerk heeft de laatste jaren een flinke opmars gemaakt. Er zijn al meer dan 2 miljoen huishoudens aangesloten op het snelle netwerk. Maar waarom doen we dat eigenlijk? En hoe zit het met de duurzaamheid van glasvezelkabels?

Waarom glasvezel tot in huis?

Bij ‘ouderwetse’ netwerken gaat alle data via een netwerk van koperdraden. Koper is een redelijk goede geleider, waardoor elektrische signalen kunnen worden doorgegeven. Tegenwoordig worden de koperdraden steeds vaker vervangen door glasvezel. Dat komt omdat glasvezel een nog veel betere geleider is. De signalen worden door middel van licht overgebracht in plaats van elektriciteit. Een groot voordeel is dat de data veel sneller verstuurd kan worden.

Je hebt glasvezel in huis; en dan?

Uiteindelijk komt het moment dat je bent aangesloten op glasvezel. Maar wat dan? Moet je dan verplicht een glasvezel abonnement nemen? Nee, dat is niet verplicht. Je kunt gebruikmaken van ‘gewone’ abonnementen. Maar waarom zou je dat doen? Een glasvezelabonnement zorgt dat je een stuk sneller kunt internetten. Het overstappen naar glasvezel is bovendien niet eens zoveel duurder dan een gewoon abonnement. Het is wel belangrijk dat je even goed kijkt welke provider je het beste kunt kiezen. Zo is de glasvezel van KPN als beste en betrouwbaarste netwerk van Nederland uit de bus gekomen.

Glasvezel voor het 5G netwerk

Op dit moment merk je vooral dat je internet upload- en downloadsnelheid wat hoger is als je een glasvezel abonnement hebt. Verder merk je er nog niet zoveel van. Dat gaat echter over een poosje veranderen! Men is namelijk bezig met een opvolger voor 4G internet: het 5G netwerk. Dit is nog sneller, heeft minder haperingen en zorgt voor betere communicatie. Daar is echter wel wat voor nodig. Want het 5G netwerk moet goed ondersteund worden. En daar is glasvezel voor nodig. De koperdraden zorgen gewoon niet meer voor voldoende ondersteuning en snelheid om dit netwerk te ondersteunen. Overstappen naar glasvezel zal dus uiteindelijk voor iedereen een belangrijke stap worden voor snel en betrouwbaar internet.

Glasvezel is een duurzamer alternatief

Nu hoor je eigenlijk alleen dat glasvezel sneller is dan koperdraden. Maar hoe zit het dan met duurzaamheid? Gelukkig, ook daarin is glasvezel een goede keus! Het heeft diverse duurzame voordelen ten opzichte van koperdraden:

  • Er komen geen schadelijke stoffen in de grond, zoals zware metalen.
  • Er is veel minder isolatiemateriaal nodig in elke kabel, omdat glasvezel niet of nauwelijks warm wordt.
  • Er is veel minder elektromagnetische straling in de buurt van de kabels, omdat het signaal door middel van licht wordt verzonden.
  • Het verzenden van data via de kabels kost minder energie. Overigens kost het draadloos verzenden van signalen wel iets meer energie bij het 5G netwerk dan bij het 4G netwerk, maar naar verwachting zullen technologische ontwikkelingen dit nog een stuk kunnen terugbrengen.
  • Je kunt door middel van UTP glasvezelkabels ook binnenshuis zorgen voor een duurzamere verbinding. Niet alleen goed voor je verbinding, maar ook om duurzamer te wonen.

Duurzaam én snel: waarom heeft nog niet iedereen glasvezel?

We hebben duidelijk gemaakt dat glasvezel zowel duurzaam als snel is. Dus natuurlijk wil iedereen daar graag gebruik van maken. Waarom heeft dan nog niet elk huishouden een glasvezel aansluiting? Dat heeft te maken met twee zaken. Ten eerste is het gewoon een heel groot project, dat niet binnen een jaar geregeld kan worden. We hebben het over miljoenen huishoudens die allemaal aangesloten  moeten worden. Maar er is nog een tweede reden: het kost best veel geld. Daarom wordt het omzetten naar glasvezel over het algemeen in etappes gedaan. Telkens wordt een nieuwe wijk aangesloten op het netwerk. Bepaalde steden zijn al (vrijwel) helemaal voorzien van glasvezel, zoals een groot deel van de stad Leeuwarden. Per regio wordt gekeken welke steden en dorpen als eerste aangesloten zullen worden op het nieuwe netwerk.

Glasvezel is een goede en duurzame manier om verder te groeien op het gebied van netwerken. De netwerken kunnen sneller, beter én duurzamer. Het zal nog wel een poosje duren, maar uiteindelijk zal elk huishouden in Nederland aangesloten worden op het glasvezelnetwerk. Dag koperkabels, welkom 5G internet!

Dit artikel is tot stand gekomen middels een samenwerking

Share.

About Author

Leave A Reply