Eens in de 7-8 jaar moet je oude matras vervangen worden. Tegen die tijd zul je misschien denken “hij ligt nog goed”, maar dat is niet helemaal waar. De vering begint – ongeacht welk matras je hebt – te slijten en bovendien is er heel veel viezigheid in de matras terecht gekomen. Zelfs stoomreinigen zal dat er niet uit halen, want huidschilfers, haartjes en dergelijke viezigheid dringt door tot in de kern. Maar als je op zoek gaat naar een nieuw matras, zul je natuurlijk wel graag in één keer een goede keus maken. Gedoe met matrassen wisselen heb je liever niet te vaak, dus maak een verstandige keus: dan kun je zo weer 7-8 jaar vooruit. Wij geven je enkele handige tips die je helpen bij het vinden van het beste matras voor een goede nachtrust.

Matrasdikte

De dikte van je nieuwe matras zegt heel veel over het comfort en de levensduur. Weliswaar zijn er veel verschillende typen matrassen, maar voor allemaal geldt dat ze een minimale dikte van 15 centimeter moeten hebben. Het liefst heb je een dikte van 20 centimeter of meer, want dit geeft meer ondersteuning, beter comfort en het matras gaat langer mee omdat het langer stevig blijft.

Vochtregulatie

Een matras moet flink wat vocht verwerken elke nacht. Ben je niet echt een zwetend type, dan verlies je ‘maar’ 200 ml (een beker) vocht per nacht. Ben je echter flink aan het zweten, dan kan dit oplopen tot meer dan een halve liter! Blijft dit vocht bovenin de matras hangen, dan zul je al snel merken dat het bed kleverig en plakkerig aan gaat voelen. Daarom moet je kiezen voor een matras dat het vocht goed reguleert en afvoert, zodat het niet op één plek blijft. Dit helpt ook schimmel en viezigheid te voorkomen.

Hard of zacht?

De keuze of je een hard of zacht matras wilt hebben, is zeer persoonlijk. Misschien ben jij iemand die houdt van een zo hard mogelijk matras, terwijl een ander juist diep wil wegzakken. Toch is er één ding dat je in de gaten moet houden: je moet gemakkelijk kunnen draaien op de matras. Draaien in je slaap is gezond, want anders verstijven je spieren. Mensen die denken dat een matras pas goed is als ze de hele nacht niet omdraaien, hebben een verkeerd matras gekozen: ze zullen sneller last krijgen van rug- en schouderklachten.

Rugklachten door een verkeerd matras

Zoals gezegd kun je rugklachten ontwikkelen door een verkeerd matras. Echter, meestal is een nieuw matras niet de oplossing voor rugklachten, omdat de klachten worden veroorzaakt door dagelijkse activiteiten. Het is dan ook aan te raden om te kiezen voor een matras waarop jij je comfortabel voelt, zonder dat je teveel waarde hecht aan alle beloftes van bedrijven dat hun matras ideaal is tegen rugklachten. Let ook op het gewicht van de matras, want ironisch genoeg ontstaan veel rugklachten tijdens het optillen of omkeren van het matras…

Een matras kun je kopen in allerlei soorten en maten. In feite maakt het niet eens zoveel uit welke matras je kiest. Heb jij een voorkeur voor latex of traagschuim? Gewoon doen! Waarschijnlijk zijn er anderen die er niets van moeten hebben en liever slapen op een koudschuim- of polyether matras. Kies je samen een matras voor een tweepersoonsbed? Kies dan een matras waar jullie beiden tevreden mee zijn. Er is keus genoeg, dus valt er altijd wel een goed matras te vinden dat bij jullie beiden past.

Share.

About Author

Leave A Reply