In een heleboel woningen is er eentje te vinden: een rommelhok! Of het nu op zolder is, in een van de overgebleven slaapkamers of in de schuur: ergens is er een plek die dient als opbergruimte. Handig, natuurlijk – we moeten nu eenmaal een boel kwijt in onze woningen. Om de boel nóg handiger te maken, lees je deze blog: hoe houd je het netjes in het rommelhok?

Ieder onderdeel krijgt een vaste plek

We kennen allemaal het principe van het kwijtraken van spullen. En daar wordt niemand blij van! Het kost tijd en is onhandig. De oplossing hiervoor? Geef alles in het opberghok een vaste plek. Ben je bang dat je dit niet kunt onthouden? Kies er dan voor om de plekjes op te schrijven: zo vergeet je ze voortaan nooit meer.

Hoewel dit in eerste instantie misschien wat veel werk lijkt, bespaart het je uiteindelijk juist tijd. Zo hoef je immers nooit meer grondig te zoeken naar hetgeen waarvan je niet meer weet waar je het precies hebt opgeborgen! En dat dient dus het nut van het rommelhok.
Het rommelhok opruimen: zo zorg je voor structuur

Gooi weg wat je niet meer nodig hebt

Het gevaar van een (groot) rommelhok is dat je niet langer het idee hebt dat je spullen hoeft weg te gooien. Alles past er immers in, dus dan kun je het toch net zo goed bewaren? Probeer deze manier van denken om te gooien: als je het netjes wilt houden in deze ruimte, is het toch van belang om van tijd tot tijd spullen weg te gooien.

Als tussenstap kun je items waarover je twijfelt tijdelijk in een misschien-hoekje zetten. Heb je ze binnen een paar maanden of een jaar nog altijd niet gebruikt? Dan kunnen ze de deur uit. Zo houd je altijd ruimte vrij in het hok.

Werk met dozen en labels

Of het eenvoudig is om alles een vaste plek te geven? Met grote spullen gebeurt dat natuurlijk vrijwel vanzelf: daar kun je immers niet omheen. Maar de kans bestaat dat er in het rommelhok ook allerlei kleine spulletjes te vinden zijn. Hoe je hiermee overweg kunt gaan? Werk met dozen en labels!

Als je kleine items in dozen stopt, waarin ze het liefst goed bij elkaar passen, raak je ze minder snel kwijt. Zo kun je dus het overzicht behouden. Dozen stapel je eenvoudig op elkaar, waardoor het hok er netjes uit blijft zien. En hoe je er vervolgens voor zorgt dat je niet steeds alle dozen hoeft te openen als je iets nodig hebt? Plak er labels op: zo weet je precies wat je waar kunt vinden.
Werk met dozen en labels in het rommelhok

Een vast moment van opruimen

Is het ondanks bovenstaande tips toch een rommeltje geworden in het hok? No worries: ook daar is een oplossing voor te bedenken! Plan een vast moment in waarop je het hok opruimt. Ieder jaar, iedere paar maanden, of iedere maand: het is maar net wat voor jou het best uitkomt. Dit is bijvoorbeeld afhankelijk van hoe vol het hok staat, en hoe groot de ruimte is.

Je kunt natuurlijk gerust het hele gezin vragen om eens mee te helpen bij het opruimen van het rommelhok. Zeker als iedereen hier spulletjes in heeft staan. Zo houden jullie samen de boel netjes – en zo weet ook meteen iedereen weer waar welke spulletjes staan. Een opgeruimd rommelhok, een opgeruimd hoofd!

Share.

About Author

Anna Schouten (1993) woont in een leuk appartementje in het centrum van Utrecht. Daar verandert ze het liefst regelmatig het een en ander aan haar interieur. Een extra plantje hier, een nieuwe print aan de muur daar. Ook houdt ze er de laatste woontrends bij. Voor LivingTomorrow.nl komt haar passie voor wonen samen met haar andere grote liefde: schrijven. Anna's website als tekstschrijver en fotograaf: annaschouten.com

Leave A Reply