Heb je last van veel vocht in huis? Dat kan een vervelend probleem zijn! Gelukkig zijn er ook verschillende oplossingen voor te vinden, die we graag met je delen. Lees verder en ontdek onze tips om van dit lastige probleem af te komen!

Professionele vochtbestrijding

Laten we voorop stellen: als je echt een groot vochtprobleem hebt in huis, is het verstandig om dit door professionals op te laten lossen. Veel vocht in huis kan bijvoorbeeld zorgen voor ongedierte of schimmel, en daar wil je zo snel mogelijk van af. Dit is namelijk schadelijk voor je woning én voor je eigen gezondheid. Met professionele bestrijding van vochtproblemen weet je zeker dat de complicaties in de kern worden aangepakt – om verdere schade voor te zijn. Misschien is het bijvoorbeeld nodig om je muren te laten injecteren of te onderkappen, of heb je buitenshuis nieuwe gevelbekleding nodig.

Ventileren is essentieel

Ventilatie zorgt voor gezonde lucht in huis. En dat is hartstikke belangrijk! Zet daarom elke dag de ramen open in je woning, op elke verdieping. Het liefst zet je de ramen tegen elkaar open, zodat het goed kan doorluchten. Laat de ramen minstens een kwartiertje openstaan. Langer is beter, maar in de koudere maanden van het jaar is dat natuurlijk niet zo’n pretje. Het belangrijkst is dat je dit met regelmaat doet: iedere dag dus.

Wanneer is ventileren extra belangrijk?

Dagelijks ventileren is absoluut aan te raden, maar er zijn momenten denkbaar waarop ventilatie in huis extra belangrijk is. Heb je visite over de vloer gehad? Dan is ventileren essentieel: hoe meer mensen er in je woning zijn, hoe meer vocht hier is. Ook is het slim om je huis goed te luchten als de luchtvochtigheid is toegenomen door het huishouden: na het douchen, wassen of koken bijvoorbeeld. Heb je het idee dat ventileren door de ramen open te zetten niet voldoende is? Dan is een ventilatiesysteem in huis laten plaatsen de overweging waard – zeker in een ruimte als de badkamer. En denk bijvoorbeeld ook aan roosters laten plaatsen in je kozijnen.

Zorg voor minder vocht in huis

Je kunt ook proberen om de vochtproductie in je huis te verminderen. Korter douchen helpt hierbij: misschien niet leuk, maar wel effectief. Droog de wanden van de badkamer na het douchen met een trekker of handdoek. Waar je nog meer aan kunt denken? Zet altijd de afzuigkap aan als je aan het koken bent, het liefst op de hoogste stand. En hang je wasgoed niet in huis op, maar liever buiten, of stop het in een droger.

Isolatie is belangrijk

Goede isolatie in huis is ook belangrijk voor minder luchtvochtigheid. Woon je in een oude woning met enkelglas? Grote kans dat je ’s winters vaak condens op de ramen hebt. Met dubbelglas is dit probleem voortaan verleden tijd. Maar ook de isolatie van bijvoorbeeld je muren telt mee. Hoe warmer en beter geïsoleerd het is in je woning, hoe minder kans vocht heeft!

Share.

About Author

Anna Schouten (1993) woont in een leuk appartementje in het centrum van Utrecht. Daar verandert ze het liefst regelmatig het een en ander aan haar interieur. Een extra plantje hier, een nieuwe print aan de muur daar. Ook houdt ze er de laatste woontrends bij. Voor LivingTomorrow.nl komt haar passie voor wonen samen met haar andere grote liefde: schrijven. Anna's website als tekstschrijver en fotograaf: annaschouten.com

Leave A Reply