Voel je dat het tijd is voor verandering? Dat begint dicht bij jezelf, wat je woning dan ook een goede plek maakt om bij te beginnen. Tijd om de handen uit de mouwen te steken: ga het huis opruimen! Hoe je het huis minimaliseren aanpakt? Daar vertellen we je alles over in deze blog.

1. Huis minimaliseren: twijfel is wegdoen

Het huis opruimen begint natuurlijk met het uitzoeken van de spullen die erin staan. Haal het liefst alles aan de kant – met name de accessoires, kleding en boeken – en bedenk stuk voor stuk of je de items nog wilt houden. Een flinke klus, maar tegelijkertijd heel waardevol: dit is de belangrijkste stap om te zetten bij het minimaliseren.

De kans is groot dat je tijdens het selecteren een grote verzameling spullen hebt waar je over twijfelt: bewaren of niet? Verman je hierbij en gooi die twijfelstapel weg. Zet de knop om! Het is namelijk wel duidelijk: écht tevreden ben je niet meer over deze items. Waarom zou je ze dan nog bewaren?

2. Ruim op per kamer

Ruim op per kamer

Lijkt de bovenstaande ontspullen tip je een immense klus? Pak het dan stapje voor stapje aan: ruim op per kamer. Dit hoeft ook niet allemaal in één week tijd te gebeuren – je kunt er net zo goed langer over doen. Pak bijvoorbeeld als eerst de slaapkamer aan, dan weer de keuken, en later de woonkamer. Zo ruim je in jouw tempo op.
Bron afbeelding

3. Koop geen nieuwe spullen

Ook deze tip is een heel belangrijke: koop geen nieuwe spullen. Anders ben je eigenlijk voor niets begonnen aan het minimaliseren van het huis. En dat is natuurlijk zonde van de moeite die je erin hebt gestopt!

Hebbedingen, aanbiedingen en andere koopjes: trap niet meer in deze verleidingen. Sta bij alles wat je in huis wilt halen goed stil: heb je het echt nodig? Slaap er desnoods een nachtje over – een truc die wonderen doet. Zo kun je die spullen in de meeste gevallen gewoon laten staan.

4. Spullen lenen

Er is een alternatief voor het kopen van spullen: lenen! Zeker items die je maar zelden nodig hebt, zoals bepaald gereedschap of extra meubilair voor een feestje, hoef je helemaal niet aan te schaffen. Het is namelijk maar wat zonde als het vervolgens alleen maar staat te versloffen in je huis!

Buren, vrienden of familie: er zijn genoeg manieren te bedenken om aan geleende spullen te komen. Zo helpen we elkaar allemaal een handje! Eigenlijk is het net als het ouderwetse kopje suiker halen bij de buur, maar dan op een wat uitgebreidere schaal. En mocht je niemand kennen met hetgeen dat je wilt lenen: er zijn tegenwoordig een heleboel platformen en apps te vinden die speciaal voor het uitwisselen van items bedoeld zijn. Een excuus heb je dus niet meer!
Bron afbeelding

5. Herhalen is belangrijk

Het minimaliseren van je woning gebeurt niet in één keer – hoe graag we het misschien ook anders zouden zien. Herhaling is van groot belang! Want hoe bewust je ook bezig bent met het opruimen en het zo min mogelijk kopen, langzaam maar zeker breid je toch weer wat uit.

Een goed idee is dan ook om met jezelf af te spreken om eens in de zoveel tijd alles weer eens langs te lopen. Open opnieuw die kledingkast, map met bonnetjes en bergingsruimte. Eens per maand, eens per half jaar of eens per jaar: het is maar net waar jij je prettig bij voelt. Over prettig gesproken: zo voel je je ook in een opgeruimd huis. Goals!

Share.

About Author

Anna Schouten (1993) woont in een leuk appartementje in het centrum van Utrecht. Daar verandert ze het liefst regelmatig het een en ander aan haar interieur. Een extra plantje hier, een nieuwe print aan de muur daar. Ook houdt ze er de laatste woontrends bij. Voor LivingTomorrow.nl komt haar passie voor wonen samen met haar andere grote liefde: schrijven. Anna's website als tekstschrijver en fotograaf: annaschouten.com

Leave A Reply