Het is een nachtmerrie: inbraak in huis. Maak je woning zo veilig mogelijk met slimme inbraakpreventie! Hoe pak je het goed aan, een anti-inbraak plan in en rondom je huis? We delen onze tips – ontdek ze allemaal.
Samen met de buren
In steeds meer buurten zie je borden hangen met een melding over buurtpreventie. En dat is hartstikke slim! Begin samen met de buren een WhatsAppgroep waarin jullie elkaar kunnen waarschuwen. Zo is iedereen op de hoogte, via collectieve inbraakpreventie. Ook schrikt het dieven af – die worden namelijk liever niet betrapt. En dat is toch een stukje lastiger als er oplettende buren zijn.
Hang een camera op
Meer inbraakpreventie tips om dieven mee af te schrikken? Hang een camera op bij je huis. Als je een grote woning hebt, is het raadzaam om dit op meerdere plekken te doen. Op deze manier kun je de beelden terugkijken, mocht er toch zijn ingebroken. Maar ook schrikt het dieven vooraf al af: grote kans dat ze je woning overslaan als ze camera’s zien hangen.
Inbraak voorkomen tips: buitenverlichting
Met buitenverlichting schrik je dieven tevens af. Zorg voor een felle lamp in de tuin, die automatisch aanspringt als er beweging wordt gedetecteerd. Zo zijn de dieven plotseling goed zichtbaar – iets wat ze natuurlijk in de weg zit!
Inbraakpreventie: sluit ramen en deuren
Het lijkt misschien een inkoppertje, maar toch benoemen we ‘m: sluit altijd de ramen en deuren. Precies, ook als je maar vijf minuten de deur uit bent. Want je waardevolle spullen zijn zo uit je huis gegrist. Het is een kleine moeite en zo is je woning toch meteen veel beter beveiligd.
Slimme anti-inbraak beveiliging
Er zijn verschillende manieren om anti-inbraak beveiliging te realiseren in je woning. Denk aan goedgekeurd slotwerk bij de ramen en deuren. Kies hierbij niet alleen voor inbraakpreventie op de benedenverdieping, maar net zo goed boven. Met een ladder zijn de ramen op de eerste etage immers ook te bereiken. Heb je een schuifpui? Plaats een speciaal slot voor extra beveiliging. Het is ook een optie om een alarm in te bouwen in huis – zeker een prettige gedachte als je ’s nachts niet thuis bent of op vakantie gaat.
Voorkom inbraak via hoge voorwerpen
Kliko’s, ladders, grote plantenbakken: pas in de tuin op met voorwerpen waar inbrekers eenvoudig op kunnen klimmen. Zo maak je het ze namelijk gemakkelijker – en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Zet je container bijvoorbeeld niet tegen de schutting aan bij de uitgang van je tuin.
Inbraakpreventie: slim omgaan met sleutels
Helaas wordt er vaak slordig omgegaan met sleutels, wat het inbrekers ook gemakkelijker maakt. Laat bijvoorbeeld geen sleutel in de deur staan, zeker als er ook glas of een brievenbus in de deur zit. Zo hoeft de inbreker maar een ruitje in te tikken of te hengelen en de sleutel kan worden gepakt. Verstop ook geen sleutels onder bloempotten of deurmatten – die plekken zijn veel te voor de hand liggend.
Doe alsof er iemand thuis is
Ga je op vakantie? Dan voorkom je inbraak door te doen alsof er iemand thuis is. Zo kun je er met een schakelklok voor zorgen dat verlichting op verschillende plekken in huis op verschillende tijdstippen aan staat en weer uit gaat. Maar er is meer om aan te denken. Ga je lang weg? Vraag aan bekenden of ze de post kunnen pakken. Of vraag de buren of zij de gordijnen ’s avonds willen sluiten en ’s ochtends willen openen. Nog een tip: laat je huis niet compleet opgeruimd achter als je weggaat. Met wat koffiekopjes en borden op de eettafel of slordig neergelegde magazines op de bijzettafel lijkt je woning een stuk levendiger!
Vermeld niet online dat je op vakantie bent
Een laatste belangrijke tip voor inbraakpreventie als je op vakantie gaat: vermeld dit niet online. Hoe leuk het ook is om vakantiekiekjes te delen op sociale media, je weet maar nooit wie het te zien krijgt. Bewaar de foto’s daarom tot je weer terug bent – dan kun je ze in alle veiligheid online gooien.
Lees ook! Vakantiehuis kopen: 5 tips