In iedere tuin leven beestjes. Van kleine beestjes, zoals insecten, tot grotere dieren, zoals vogels en egels. Of je er nu van houdt of juist niet: je zult ze af en toe zeker tegenkomen. Misschien vraag je je wel af, wat is nu eigenlijk het nut van insecten en andere dieren in de tuin? Lees en leer – en wie weet denk je voortaan wel wat langer na voordat je ze uit je tuin verjaagt!

Spinnen

Misschien ben je er wel hartstikke bang voor: spinnen! In de tuin zijn ze gelukkig al een stukje minder eng om tegen te komen dan in huis. Vergeet niet dat spinnen belangrijke dieren zijn, waar je zelf ook van profiteert! Muggen, die vind je immers behoorlijk irritant bijvoorbeeld. Als er geen spinnen en spinnenwebben zouden bestaan, dan zouden er nog véél meer muggen rondvliegen. Evenals vliegen, luizen en mijten – en vrijwel alle insecten in de tuin. Nou, misschien zijn die spinnen ineens zo erg nog niet…

Verschillende dieren in de tuin: wat is het nut van insecten en andere dieren buiten?

Bijen, hommels en vlinders

Veel mensen zijn het erover eens dat bijen, hommels en vlinders tot de mooie dieren in de tuin behoren. Vooral vlinders zijn een pracht om naar te kijken! Deze dieren zijn niet alleen mooi en doen je geen kwaad, ze zijn ook nog eens functioneel in de tuin. Ze vliegen namelijk van de ene naar de andere bloem in de zomer, waarbij ze zorgen voor bestuiving. Hierdoor kunnen er weer nieuwe bloemen groeien! Plant je tuin dus lekker vol met kleurrijke bloemen, want daar komen ze graag op af. Dat is goed voor de flora en fauna!

Egels

Ach, egels! Die vinden we meestal ook wel lief. Het nut van de egel? Dit diertje eet behoorlijk wat insecten op – denk weer aan die luizen en mijten. Verder heb je geen last van de egel, want het liefst verstopt hij zich in het gras en de struiken. Kom je toch een egel tegen in de tuin? Dan kan het zo zijn dat hij je hulp nodig heeft. Zo kunnen egels ’s zomers behoorlijk uitgedroogd raken. Het is slim om hier en daar in de tuin, in de buurt van de struiken of andere begroeiing, wat bakjes water neer te zetten. Hier kan de egel wat uit drinken.

Verschillende dieren in de tuin: wat is het nut van insecten en andere dieren buiten?

Slakken

Met slakken in de tuin zijn we dan weer wat minder blij. Als je een moestuin hebt, heb je hier alle reden toe: de slakken eten namelijk maar wat graag je groenten op. Dek de moestuin daarom goed af, zodat je voor bescherming zorgt. Wat dan wél weer goed is, wat slakken doen? Het zijn flinke opruimers. Zo eten ze ook dood organisch materiaal, en zelfs kleine insecten. Deze dieren in de tuin dienen ook zelf als voedsel, voor de egel bijvoorbeeld. Tja, het is de natuur.

Share.

About Author

Anna Schouten (1993) woont in een leuk appartementje in het centrum van Utrecht. Daar verandert ze het liefst regelmatig het een en ander aan haar interieur. Een extra plantje hier, een nieuwe print aan de muur daar. Ook houdt ze er de laatste woontrends bij. Voor LivingTomorrow.nl komt haar passie voor wonen samen met haar andere grote liefde: schrijven. Anna's website als tekstschrijver en fotograaf: annaschouten.com

Leave A Reply