Als starter is het anno 2020 geen pretje op de woningmarkt. Huizen verdwijnen in recordtijd van de markt, worden gigantisch overboden en prijzen gaan door het plafond. Is dat ook in Krommenie het geval?

Woningmarkt gemeente Zaanstad

Krommenie valt net als andere plaatsen zoals Assendelft, Koog aan de Zaan en Wormerveer onder de gemeente Zaanstad. Gedurende het derde kwartaal van 2020 kochten 504 mensen in die gemeente een nieuwe woning. Dat is in vergelijking met een jaar eerder een vergelijkbaar aantal. Toch heerst een grote krapte op de woningmarkt in de gemeente Zaanstad, want aan het begin van het laatste kwartaal van 2020 stonden er slechts 392 woningen te koop: een groot tekort in vergelijking met de vraag. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Dynamis Research. Dit bureau houdt elk kwartaal de  Nederlandse woningmarkt nauwkeurig in de gaten.

Gemiddelde verkoopprijs woningen in Zaanstad

Het is dus een drukke bedoening in bijvoorbeeld plaatsen als Krommenie. In de Noord-Hollandse gemeente staat een gemiddeld huis dan ook slechts 29 dagen te koop. Om een woning te bemachtigen moet dus snel gehandeld worden. Ook is een rijk gevulde bankrekening geen overbodige luxe, want de prijzen stegen gemiddeld met 8% in de gemeente Zaanstad. De handtekening onder een gemiddeld koopcontract was goed voor een investering van €342.000. 

Starters in gemeente Zaanstad

Starters in gemeente Zaanstad

Al deze cijfers houden koopstarters echter niet tegen. Van alle kopers in het derde kwartaal van 2020 ging het in bijna de helft van alle gevallen om een koopstarter. Een net zo’n grote groep kopers wordt als doorstromer bestempeld: zij verruilen hun huidige koophuis voor een nieuwe koopwoning in de gemeente. De onderzoekers zien overigens een positieve ontwikkeling in het aantal aangeboden woningen: gedurende het derde kwartaal nam het aantal voor verkoop beschikbare woningen met 21% toe. Als aanleiding voor deze stijging wordt gekeken naar de huidige inwoners van de gemeente Zaanstad: zij zetten hun huizen vaker te koop. Ook meerdere nieuwe nieuwbouwprojecten zorgen dat steeds meer mensen naar de gemeente overstappen. Van alle woningen in Q3 2020 betrof het in 15% van de gevallen om nieuwbouw.

Herkomst nieuwe inwoners Zaanstad

Deze laatste gegevens maken de woningmarkt in de gemeente voor starters erg aantrekkelijk. Dit is mogelijk ook terug te zien in de herkomst van de kopers die naar de gemeente Zaanstad trekken. Zo schudt een makelaar in Krommenie vaak de hand van iemand die uit Amsterdam komt. 1 op de 4 nieuwe kopers uit Zaanstad is namelijk een woningzoeker uit Amsterdam. Het is alleen helaas niet bekend hoeveel van de voormalig Amsterdammers een koopstarter is. De kans is echter groot dat de stedelingen de hoofdstad verlaten om elders, zoals in Krommenie, een gezinnetje te stichten. 

Hulp van een gedegen makelaar

Als je nieuw bent op de woningmarkt, dan kan dit een stortvloed aan beangstigende gegevens zijn. Gelukkig heeft Bert van Vulpen al jarenlange ervaring opgedaan in de regio. Zo ook in Krommenie en alle omliggende plaatsen. Als aankoopmakelaar is Krommenie begeleiden zijn makelaars kopers van het begin tot het einde: of je nu een ervaren koper of koopstarter bent. 

Share.

About Author

Leave A Reply