De herfst en winter staan weer voor de deur. En hoewel we er misschien nog niet aan willen toegeven, kunnen we dat maar beter toch doen. Tijd om bijvoorbeeld de tuin onder handen te nemen! Hoe zorg je dat de tuin er de komende maanden goed bij ligt? In deze blog ontdek je onze tips.

De grond in de koude maanden

Een tuin winterklaar maken begint bij de bodem van de tuin: het is belangrijk om hier wat aandacht aan te geven. Zorg dat je de grond los spit na de zomertijd – om zo te voorkomen dat de tuin en de doorstroom van bijvoorbeeld het water tegen wordt gegaan.

Het is belangrijk dat hier genoeg ruimte komt te zitten! Zo kunnen de planten als het ware blijven ‘ademen’ in de koude wintermaanden – zeker van belang voor het behoud van de planten. Maak deze ruimte vrij, zeker na een droge zomer.
Je tuin klaarmaken voor de koudere maanden: tips en tricks

Een laagje compost

Vervolgens is het zaak dat je een laagje compost in de tuin strooit. Hier kunnen de planten tijdens de koudere maanden grondstoffen en energie uit halen. Waar er bijvoorbeeld een gebrek aan zon en warmte is, zorg je op deze manier toch voor wat voeding. Dat maakt je planten blij!

Strooi de compost door de hele wintertuin: sla geen plekjes over. Alleen zo zorg je voor voldoende voeding door de hele tuin. Voordeel is wel dat planten in de winter niet zoveel voeding nodig hebben – ze zullen het minder snel opnemen, er langer mee doen.

Bladeren harken

In de herfst vallen de bladeren weer van de boom. Dat betekent dat jij aan het werk moet: het is belangrijk om de bladeren zoveel mogelijk op te rapen. Dat staat niet alleen mooier in de tuin, maar is ook bevorderlijk voor de planten die er te vinden zijn. Die worden namelijk niet zo blij van zo’n bladerdek over zich heen.

Die bladeren zorgen er namelijk voor dat er nog minder licht binnenkomt – het werkt als het ware als een verstikkende deken. Er morgen wel wat bladeren blijven liggen, maar voorkom dat het een enorme hoop wordt.
Voorbereiding in de tuin voor de winter

Plant voorjaarsbollen

Ben je al bezig met de tuin van het komende voorjaar? Ook dat is natuurlijk belangrijk om in het achterhoofd te houden! Daarbij is er goed nieuws: je kunt nog tot december voorjaarsbollen in de tuin kwijt – zo zorg je alvast voor nieuw leven als de warmte terugkomt.

Daarbij is timing zeker van belang! Het is verstandig om deze bollen zo vroeg mogelijk in de tuin te planten, daarmee vergroot je de overlevingskans van de nieuwe bollen. Om in het nieuwe jaar extra te kunnen genieten van je planten!

Share.

About Author

Anna Schouten (1993) woont in een leuk appartementje in het centrum van Utrecht. Daar verandert ze het liefst regelmatig het een en ander aan haar interieur. Een extra plantje hier, een nieuwe print aan de muur daar. Ook houdt ze er de laatste woontrends bij. Voor LivingTomorrow.nl komt haar passie voor wonen samen met haar andere grote liefde: schrijven. Anna's website als tekstschrijver en fotograaf: annaschouten.com

Leave A Reply