Ben je weleens op vakantie geweest in Oosterse landen, dan zal de sfeer je zeker aanspreken. De hele uitstraling van een stad en van een woning is anders dan in Westerse landen. De sfeer is mysterieuzer, warmer en knusser. Het grappige is dat je de vakantiehuizen van Westerlingen er meteen tussenuit kunt pikken. Je ziet zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant meteen een groot verschil in uitstraling. Heb jij een vakantiehuis en wil je dat inrichten in echte Oosterse sferen? Dit zijn 5 praktische tips.

1. De inrichting van het juiste land

Het eerste wat vaak misgaat bij een Oosterse inrichting, is dat allerlei landen door elkaar worden gegooid. Zo worden bijvoorbeeld een Indische, Egyptische of Turkse stijl compleet door elkaar gegooid, terwijl er wel grote verschillen zijn. Ga jij weleens op vakantie naar Turkije? Dan zul je vast gemerkt hebben dat de inrichting redelijk eenvoudig is, maar wel met rijke patronen. Terwijl een Marokkaanse inrichting over het algemeen veel weelderiger is met meer extra versieringen. Kijk dus naar de inrichting van het land dat je hebt gekozen om je Oosterse sfeer te bereiken en gooi niet zomaar alles bij elkaar. Sommige meubels hebben ook een bijzondere achtergrond, zoals met name Chinese meubels en Indische meubels. Die kun je dan ook beter niet combineren met een heel andere inrichtingsstijl. 

Indische meubels

2. Kies de juiste kleuren

De Oosterse landen worden gekenmerkt door het toepassen van bijzondere kleuren. Ze werken meestal niet met echt felle tinten, maar kiezen wel opvallende kleuren in het interieur. Zo zijn zeegroen, diepblauw en bordeauxrood geliefde tinten. Het is verstandig om uit te zoeken welke kleuren je het beste met elkaar kunt combineren, want lang niet alles past bij elkaar. Er wordt vaak gekozen voor verrassend warme kleuren, met een basis van zachte aardetinten en zandkleuren. 

De juiste kleuren in Oosterse sferen

3. Overdrijf niet teveel

Westerlingen hebben de neiging om de opvallende kenmerken van de Oosterse inrichting te overdrijven. Zo kiezen ze bijvoorbeeld een overdaad aan typisch Oosterse bogen, terwijl die in de praktijk helemaal niet zoveel worden toegepast. Ook worden allerlei luxe elementen van paleizen en tempels samengevoegd met de typische kenmerken van de inrichting van gewone arbeiders. In onze ogen prachtig, maar voor Oosterse mensen is het gewoon raar. Jij zou ook niet kiezen voor een bankstel van Ikea, een gammele stoel van de kringloop en de duurste designlampen die je maar kon vinden. 

Oosterse hotelkamer

4. Gebruik kamerschermen

Heb je een ruim vakantiehuis? Dan kies je voor kamerschermen om de ruimte op te delen. Een kamerscherm kan de slaapkamer of woonkamer heel snel sfeervol maken. Kamerschermen in Oosterse stijl zijn doorgaans van rijstpapier of dunne houten latten. Het decor is vrolijk en er worden vaak felle kleuren gebruikt. Je kunt kamerschermen vinden in de stijlen van vrijwel alle Oosterse landen, waardoor het perfect in de inrichting past. 

Oosterse sfeer in woonkamer

5. Bewaar de ruimte

Een vakantiehuis is meestal relatief klein voor het aantal gebruikers. Het moet tenslotte betaalbaar zijn en bovendien verblijf je er maar korte periodes. Daarom is het extra belangrijk om de rust en ruimte te bewaren bij de inrichting. Veel mensen die een woning in Oosterse sferen inrichten, gebruiken een overdaad aan decoraties. Dat is echter niet nodig om de juiste sfeer te creëeren en het maakt een kleinere ruimte snel overvol. 

    Gezellige oosterse slaapkamer

Een vakantiehuis inrichten in Oosterse sferen is heerlijk om te doen. Je zult merken dat het heel rustgevend is om in deze stijl in te richten. Vrijwel alle voorwerpen en symbolen hebben een diepere betekenis. Zo heb je bijvoorbeeld in de Indische inrichting veel symbolen zoals Ying en Yang (licht en donker). Ook hebben kleuren bepaalde betekenissen en wordt er gedacht aan een fijne balans om tot rust te komen. Zo creëer je een prachtige Oosterse inrichting in je vakantiehuis.

Share.

About Author

Leave A Reply