Ook zo’n fan van kamerplanten? Grote kans dat je er lekker veel in huis hebt staan! Maar naast dat je kamerplanten zo gezellig staan, komt er ook wel wat onderhoud bij kijken. Gaan je planten steeds dood? Dan doe je waarschijnlijk iets verkeerd bij de verzorging. Lees onze tips: dit kan er aan de hand zijn!

Je geeft je kamerplanten te veel water

Ben je ook altijd zo bang dat je planten te weinig water krijgen? Dan geef je toch maar nét dat scheutje extra water, want dan hebben ze in ieder geval genoeg. Een logische gedachte, maar de voornaamste reden dat kamerplanten doodgaan is omdat je ze te veel water geeft. Wees dus zuinig met de hoeveelheid die je geeft, tenzij het om een soort gaat die echt veel water nodig heeft. Zeker in de herfst en winter hebben je planten maar weinig water nodig – je kunt die waterbeurt dan zelfs zonder problemen een weekje overslaan.

Gaan je kamerplanten dood? Dit kan er aan de hand zijn!

Het water kan niet weglopen

Niet alleen te veel water geven is een probleem: we zetten kamerplanten vaak in potten waar het water niet uit kan lopen. Zo blijft het onderin de pot hangen, wat je plantenwortels stress geeft en maakt dat ze gaan rotten. De oplossing? Zorg voor een pot waar het water uit kan stromen en zet daaronder een schoteltje. En die plantenpotten zijn er óók gewoon met een leuke look te vinden! Of ga zelf bloempotten decoreren: een tof DIY project.

Kamerplanten verzorgen: een laagje onderin de pot

Als je toch liever een afgesloten pot in huis zet, is hier nog een oplossing voor te vinden: zorg onderin de pot voor een laagje stenen of scherven van bijvoorbeeld een terracotta bloempot. Zo stroomt het overtollige water hiernaartoe, en blijft het minder in de potgrond en de wortels van je planten hangen. Al is het natuurlijk alsnog verstandig om op te passen met water geven – als je te veel water blijft geven, staat dat onderste laagje na verloop van tijd ook onderwater.

Je geeft te weinig water

Goed, waar we het hierboven hadden over de verdronken kamerplant, is juist ook de uitgedroogde kamerplant een veelvoorkomend probleem. In dat geval geef je juist te weinig water – ook weer niet helemaal de bedoeling. Zeker in de lente en zomer kan een plant toch wel dorst hebben: sla in deze seizoenen geen waterbeurt over. Een tip: als je je plant koopt, kun je op het bijbehorende kaartje zien hoeveel water je plant ongeveer nodig heeft. Even een foto van maken of het kaartje bewaren, en je kunt het steeds weer terugvinden.

Pas op met plantenvoeding

Grote kans dat je het idee hebt dat je je planten goed verzorgt door ze lekker veel plantenvoeding te geven. Daar worden ze toch immers sterk van? Dat is natuurlijk de bedoeling, maar pas goed op met plantenvoeding. Zo hebben je planten dit echt niet vaker dan eens per maand nodig. Ook is het belangrijk om de plantenvoeding met water te mengen, omdat het anders te geconcentreerd is – op de verpakking staat de ideale verdeling. Ten slotte: geef de voeding alleen in de lente en zomer. In de herfst en winter heeft je plant er helemaal geen behoefte aan, omdat ‘ie dan in rustmodus is.

Kamerplanten gaan dood: tips voor verzorging van je planten

Te licht of te donker

Bij de verzorging van kamerplanten is ook de standplaats essentieel. Er zijn planten die in de zon, halfzon en schaduw kunnen staan, maar de meeste planten hebben toch wel een specifieke voorkeur. En als je daar niet naar luistert, ontpopt de plant zich niet tot de beste versie van zichzelf – wat je bijvoorbeeld merkt aan kamerplanten met een geel blad of juist een bruin blad. Zet de plant op de plek in huis waar ‘ie het best groeit.

Google is your friend

Gaan je kamerplanten dood terwijl je het idee hebt dat je bovenstaande tips toch echt goed uitvoert? Dan is het een tip om de plantensoort eens op te zoeken: misschien is er wel een speciale manier van verzorgen benodigd. Het is natuurlijk het best als je per plant weet wat de perfecte manier van verzorgen is – zo ben je er zeker van dat je kamerplanten niet doodgaan.

Meer lezen? Grote planten in het interieur: zo doe je de styling

Share.

About Author

Anna Schouten (1993) woont in een leuk appartementje in het centrum van Utrecht. Daar verandert ze het liefst regelmatig het een en ander aan haar interieur. Een extra plantje hier, een nieuwe print aan de muur daar. Ook houdt ze er de laatste woontrends bij. Voor LivingTomorrow.nl komt haar passie voor wonen samen met haar andere grote liefde: schrijven. Anna's website als tekstschrijver en fotograaf: annaschouten.com

Leave A Reply