Het is een heuse trend vandaag de dag: minimaliseren in je woning. En dat is niet zo gek: het zorgt voor rust, ruimte en orde. Wat nu dé ruimte in huis is waar je dit als geen ander kunt gebruiken? De keuken! Lees daarom snel verder voor onze tips over minimalisme in de keuken.

Gooi weg

We beginnen bij het aanpakken van het probleem bij de basis: het hebben van een teveel aan spullen. Eerlijk is eerlijk: we kennen het allemaal. Je bent aan het winkelen en komt dat ene leuke bakje of mooie bekertje tegen. Och, dat kan er toch nog wel bij in de kast? Nee! Grote kans dat je het nergens voor nodig hebt – en dus maar beter kunt laten staan.

Al die kleine aankopen zorgen immers voor een overvolle kast. En dat is iets waar je uiteindelijk alleen maar tegenaan zult lopen. Als je nergens meer gemakkelijk bij kunt, zorgt dat voor een gevoel van irritatie. Niet goed voor je gemoedstoestand! Opruimen dus, die overbodige spullen in de keuken. Het liefst gooi je het meteen weg; desnoods berg je het goed op in de zolderkamer. Mocht je het dan toch nog eens nodig hebben als er veel gasten over de vloer zijn… Grote reden dat je hiervoor extra hebt ingeslagen!
Minimalisme in de keuken: gooi spullen weg!

Alles sorteren

Het is een flinke klus: je keuken bijhouden. Er zijn immers een heleboel verschillende items te vinden, die al snel door elkaar liggen. Bestek ligt niet in de goede lade, pannen staan op de verkeerde stapel – noem het maar. We zijn er allemaal bekend mee, en allemaal storen we ons eraan. Dat kan dus anders!

Bij minimalisme in de keuken speelt het sorteren namelijk een belangrijke rol. Wijs alle spullen een vaste plek toe. En nog wel belangrijker: houd je hier ook aan! Het kost even wat moeite om hier een gewoonte van te maken, maar uiteindelijk ben je er niets dan dankbaar voor. Zo voorkom je al snel dat het hek van de dam is, en het binnen no time een grote bende wordt in de keuken.

Houd de voorraad bij

Naast het hierboven genoemde bestek en servies, zijn er natuurlijk ook een heleboel etenswaren te vinden in de keuken. Soms zoveel, dat je door de bomen het bos niet goed meer ziet. En je zomaar vergeet wat er eigenlijk nog houdbaar is, of maar beter in de prullenbak gegooid kan worden.

De kunst is dan ook om de voorraad goed bij te houden. Ook dat zorgt voor minder spullen in de keuken! Het werkt als volgt: zorg er te allen tijde voor dat de items die als eerst op moeten vooraan liggen, in de keukenkastjes of de voorraadkast. Zo vallen ze je sneller op dan wanneer ze in een hoekje worden gegooid – en vervolgens nooit meer het daglicht zien. Orde in de keuken, dus! Ook nog eens een ideale oplossing tegen voedselverspilling.
Houd de voorraad goed bij in de keuken: dat voorkomt rommel

Het aanrecht blijft leeg

Een andere gewoonte in de keuken waar we maar wat moeilijk vanaf lijken te komen: het uitstallen van spullen op het aanrecht. Maar waarom trappen we toch steeds weer in deze valkuil? Het aanrecht is immers bedoeld als werktafel – niet als bewaarruimte. Hoog tijd dus om die spullen zoveel mogelijk op te bergen.

En hoewel het ook niet altijd handig is om alles in kastjes neer te zetten, zijn er meer oplossingen dan dat. Werk bijvoorbeeld in de hoogte bij minimalisme in de keuken: zorg voor plankjes aan de muur, waar je spullen als de kruiden en de olieflessen op kwijt kunt. Zo heb je het nog altijd snel bij de hand, maar staat het niet langer in de weg. Score!

Share.

About Author

Anna Schouten (1993) woont in een leuk appartementje in het centrum van Utrecht. Daar verandert ze het liefst regelmatig het een en ander aan haar interieur. Een extra plantje hier, een nieuwe print aan de muur daar. Ook houdt ze er de laatste woontrends bij. Voor LivingTomorrow.nl komt haar passie voor wonen samen met haar andere grote liefde: schrijven. Anna's website als tekstschrijver en fotograaf: annaschouten.com

Leave A Reply