Ben je van plan om een moestuin te beginnen? Wat een leuk idee! Of je het nu grootschalig wilt aanpakken of gewoon aan een klein moestuintje denkt: lekker in de tuin bezig zijn is altijd fijn. Maar je moet natuurlijk wel weten hoe je het aanpakt, dat tuinieren in je moestuin! Lees nu onze tips: zo kom je al een heel eind.

Moestuin beginnen: maak een plan

Hoewel je je moestuin kunt beginnen door gewoon zomaar wat in de grond te stoppen, is het verstandiger om hier een plan voor uit te werken. Zo pak je het meteen overzichtelijk en gestructureerd aan – op die manier heb je uiteindelijk alleen maar meer profijt van je moestuin! Wat wil je planten? Waar heb je veel van nodig en waarvan juist niet? Schrijf dit soort ideeën op: zo weet je bijvoorbeeld ook meteen beter welke planten je wilt kopen.

Een moestuin beginnen? Dit zijn 6 handige tips!

Moestuin starten: in elk seizoen iets oogsten

Het is natuurlijk het leukst als je ieder seizoen iets kunt oogsten! In ieder geval in de lente, zomer en herfst is dit mogelijk. Zorg er daarom het liefst voor dat je groenten laat groeien die niet allemaal tegelijkertijd geoogst hoeven te worden. Dan is de kans immers groot dat je veel te veel eten hebt in één keer. Met een overzicht van verschillende groenten per seizoen of zelfs per maand weet je precies wat je in je tuin kwijt kunt. Om maar wat voorbeelden te noemen: rabarber en andijvie in het voorjaar, bosui, paksoi en rucola in de zomer, en boerenkool en pompoen in het najaar. Het hele jaar door smullen!

Lees ook! Basistips voor het bijhouden van je tuin

De juiste plek om je eigen moestuin te beginnen

Waar plaats je zo’n moestuin nu eigenlijk in de tuin? Over het algemeen geldt dat de meeste groenten van veel zon houden: het is ideaal als de zon wel zo’n zes tot acht uur per dag op dit deel in je tuin of balkon staat. Dat vergroot de kans op een succesvolle oogst aanzienlijk! Verder is het fijn als je moestuin een beetje beschut staat, met name voor de koude wind uit het noorden.

Moet een moestuin groot zijn?

Ware moestuinfans hebben vaak een grote moestuin in de tuin. Maar wees niet getreurd als je daar bijvoorbeeld geen ruimte voor hebt: dit is niet per se nodig! Je kunt met een paar vierkante meter ook al een moestuin beginnen – denk aan een moestuintje op een balkon. Een kleine moestuin beginnen is des te makkelijker: zo hoef je niet meteen enorm veel tijd in je moestuin te stoppen. Ook leer je zo de basis met een kleine oogst: het maakt zo minder uit als het niet helemaal lukt. Langzaamaan kun je zo je moestuin uitbreiden, in combinatie met de uitbreiding van je moestuin skills!

Je eigen moestuin starten met onze tips!

Wanneer beginnen met een moestuin?

Ook het moment om je moestuin aan te leggen is relevant. Waar veel bloembollen al in het najaar in de grond moeten worden gestopt, is dat met een moestuin te vroeg. Je begint je moestuin juist na de vorstperiode: in het vroege voorjaar. Let wel: dit kan per groentesoort een beetje verschillen, dus lees ook altijd nog even wat er op de verpakking van je zaden staat. Hark ook goed de grond los en zorg dat het er niet te vochtig is, voordat je de zaden in de grond stopt.

Niet te diep zaaien in je moestuin

Ten slotte nog een laatste tip: plant de zaadjes niet te diep in de grond! De plantjes hebben maar weinig diepte nodig, en als je ze te ver in de grond stopt, neemt de kans op rotten alleen maar toe. En dat kun je natuurlijk niet goed gebruiken bij je groentetuin beginnen. De zaden mogen vrij dicht bij de bovengrond liggen – en dan is het maar wachten tot ze beginnen met groeien!

Meer tuintips? 3 punten om op te letten vóór het kopen van een perenboom

Share.

About Author

Anna Schouten (1993) woont in een leuk appartementje in het centrum van Utrecht. Daar verandert ze het liefst regelmatig het een en ander aan haar interieur. Een extra plantje hier, een nieuwe print aan de muur daar. Ook houdt ze er de laatste woontrends bij. Voor LivingTomorrow.nl komt haar passie voor wonen samen met haar andere grote liefde: schrijven. Anna's website als tekstschrijver en fotograaf: annaschouten.com

Leave A Reply