Wellness, spa’s en de cultuur van verzorging en ontspanning zijn langzamerhand ook in het nuchtere en gehaaste Nederland helemaal ingeburgerd geraakt. De verzamelnaam ‘sauna’ staat bij ons voor veelsoortige (kruiden)baden, stoomcabines en bubbelbaden. Ook de infrarood sauna voor ontspanning van de spieren en een algemeen gevoel van welbevinden wordt steeds populairder.

Sauna zonder water

De infrarood sauna is strikt genomen helemaal geen sauna; er komt geen water aan te pas. Maar het ontspannende effect is er niet minder om en het ontbreken van water is in zekere zin juist een voordeel: De infrarood sauna kan probleemloos geplaatst worden, waar ook in de woning, mits er genoeg plaats is natuurlijk.

sauna

Opvolger van de rode lamp

Eigenlijk moet je deze ‘sauna’ zien als de opvolger van de ouderwetse ‘rode lamp’, de infrarood lamp waar men vroeger voor ging zitten met stijve spieren, pijn in de gewrichten of een pijnlijke rug. Ook toen al was duidelijk dat van infrarood licht een heilzame werking uitgaat, in de zin dat het gevoel van pijn en stijfheid verminderen.

Het infrarood heeft als eigenschap het gevoel van warmte dieper dan die van een ‘normale’ warmtebron in het lichaam te laten doordringen. Zo ontstaat een ontspannen gevoel in stijve en pijnlijke spieren. Overigens straalt het vuur in de open haard ook infrarood uit, vandaar dat een vuurtje ook zo weldadig aanvoelt.

Lagere temperatuur, toch transpireren

Een bijkomend voordeel (maar voor sommigen juist een nadeel) van de infrarood sauna ten opzichte van de klassieke Finse sauna is de temperatuur. In tegenstelling tot de Finse sauna wordt de temperatuur niet erg hoog, terwijl je er toch van gaat transpireren. De lucht blijft op een normale vochtigheid en het wordt niet warmer dan een graad of 40-50. Dit heeft ook een praktisch voordeel: voorverwarmen is zo gebeurd.

Share.

About Author

Comments are closed.