Elk terras heeft af en toe onderhoud nodig. De ene keer is dat een klein onderhoud, waarbij de stenen eens flink moeten worden afgespoten of waarbij het hout moet worden opgeschuurd. De andere keer kan het nodig zijn om wat groter onderhoud uit te voeren omdat (een deel van) het terras of de veranda eigenlijk niet meer netjes bruikbaar is. Dan is het tijd om het zwaardere geschut aan te voeren en te kijken wat je kunt doen om je terras weer op te knappen.

Onderhoud aan het terras

Een stenen terras heeft relatief weinig onderhoud nodig. Echter, áls het dan ook een keer nodig is, heb je er een gigantische hoeveelheid werk aan. Meestal heb je weinig keus en moet het hele terras opnieuw worden aangelegd om het weer echt netjes te krijgen. Dit is niet alleen een vervelend en zwaar karwei, maar kost je meestal ook behoorlijk wat geld. Stenen zullen moeten worden vervangen, er moet nieuw zand worden aangeleverd en je hebt meestal hulp nodig bij het opnieuw leggen van het terras. Met een terrasvlonder heb je meestal wel wat vaker onderhoud, maar is dat een stuk simpeler en goedkoper. Kies je voor het juiste hout, dan is het helemaal niet zo moeilijk om zelf een terrasvlonder aan te leggen of te herstellen.

Welk onderhoud heeft een terrasvlonder nodig?

Het onderhoud van een terrasvlonder is voornamelijk afhankelijk van de houtsoort die je hebt gekozen. ‘Gewoon’ vlonderhout moet elke twee tot drie jaar opnieuw worden gebeitst om het hout te beschermen tegen de weersomstandigheden. Kies je echter voor houtcomposiet (stevig samengeperst hout), dan zorgt de afwerking van het hout al voor een goede bescherming. Meestal heb je dan eigenlijk nauwelijks onderhoud in de eerste 4-6 jaar dat het terrasvlonder in je tuin ligt. Af en toe schoonspoelen is wel praktisch, maar je hoeft er geen grote werkzaamheden aan te verrichten.

Vervangen van onderdelen

Bij een terrasvlonder kun je gemakkelijk een gedeelte van je terras vervangen als er sprake is van slijtage. In tegenstelling tot een stenen terras, dat meestal in zijn geheel opnieuw moet worden aangelegd, kun je bij een terrasvlonder gewoon één of meer vlonderplanken losmaken en vervangen. Omdat composiethout nauwelijks verkleurd, zul je vrijwel geen verschil zien tussen het oude en het nieuwe hout. Dit is een klusje dat je gemakkelijk zelf kunt uitvoeren, want het is gewoon een kwestie van de benodigde onderdelen losmaken en de vervangende onderdelen weer monteren.

Gaat hout niet sneller stuk?

In principe zou je denken dat een houten terras je meer werk oplevert dan een stenen terras. Echter, mits het terras goed is aangelegd kost hout niet zoveel extra onderhoud. Stenen beginnen na verloop van tijd te verzakken en dus moet het terras elke 6-8 jaar opnieuw worden gelegd. Een terrasvlonder kan veel langer meegaan zonder dat het nodig is het te vervangen. Dit hangt er wel van af hoe het is aangelegd, want als je dat verkeerd doet kunnen de staanders langzaam gaan rotten. Dan is het vooral afhankelijk van de houtsoort wanneer je onderdelen zult moeten gaan vervangen. Massieve planken en palen zijn uitermate duurzaam en kunnen met goed onderhoud gemakkelijk 8-10 jaar meegaan. Heb je gekozen voor houtcomposiet, dan zorgt de speciale bewerking voor extra robuustheid waardoor de planken nog langer mooi blijven.

Met een terrasvlonder ben je inderdaad meer tijd kwijt aan ‘klein’ onderhoud, zoals opschuren of beitsen. Anderzijds hoef je niet het hele terras te vervangen wanneer er sprake is van slijtage. Je kunt gewoon losse vlonderplanken van Woodcomposiet aanschaffen. Zeker wanneer ze van houtcomposiet zijn, zie je vrijwel geen verschil tussen de oude en de nieuwe planken wanneer je ze eenmaal hebt vervangen. En zo heb jij met relatief weinig werk een terras dat weer jaren mooi blijft.

Share.

About Author

Leave A Reply