Houtlook tegels zijn al geruime tijd niet meer weg te denken uit het tegelassortiment. Het is een perfect alternatief voor echt hout vanwege het onderhoudsvriendelijke karakter. Een houtlook tegel is machinaal vervaardigd uit klei dat op hoge temperaturen gebakken is. Dit zorgt ervoor dat de tegel niet krast, niet vlekgevoelig is, onderhoudsarm en voor buiten meestal antislip. Zowel voor binnen als buiten is een uitgebreid assortiment houtlook tegels verkrijgbaar. Van licht tot donker en in allerlei afmetingen.

Welke houtlook tegel zijn verkrijgbaar en waar moet je op letten bij de aankoop van een houtlook tegel? Lees erover in deze blog!

Houtlook tegels voor binnen én buiten

Voorheen zagen we vooral houtlook vloertegels, maar dit is snel genoeg uitgebreid naar een assortiment voor houtlook terrastegels. Vrijwel elk merk heeft een compleet assortiment aan houtlook vloer- en terrastegels die gecombineerd kunnen worden. Een trend die we al geruime tijd zien is het doorleggen van een tegel van binnen naar buiten. Dit geldt overigens niet alleen voor tegels, maar ook voor meubelen en woonaccessoires. Het binnen gevoel wordt hiermee naar buiten gehaald zodat we optimaal kunnen genieten van onze tuin. Dit zien we ook terug in het houtlook assortiment. Vrijwel elke houtlook vloertegel is ook verkrijgbaar voor buiten. Het verschil? Een houtlook vloertegel is doorgaans dunner (vaak 1 cm dik) dan een terrastegel (vaak 2 cm dik). Dit is een groot voordeel ten opzichte van een houten vloer, deze kun je namelijk niet buiten doorleggen vanwege vocht.

Kleuren en afmetingen houtlook tegels

Houten tegels

Houtlook tegels zijn er in allerlei kleuren en motieven. De kleuren variëren van licht tot donker en de motieven van heel rustig tot bont. Er zijn budget tegels verkrijgbaar, tegels die vallen in het midden segment, maar ook ‘luxere’ varianten. Ook zijn er tal van afmetingen verkrijgbaar, meestal zijn de houtlook tegels rechthoekig, de lengtes en diktes variëren. Daarnaast zijn er ook houtlook tegels met een visgraat motief of een Hongaarse punt. Ben je op zoek naar een mooie en levensechte houtlook tegel? Dan kun je bij de aankoop letten op de volgende punten:

  • Echtheid van de print

Een keramische tegel wordt machinaal vervaardigd en bestaat onder ander uit een computergemaakte print. De scherpte verschilt nogal eens per tegel, dit kun je vrij goed zien als je van dichtbij kijkt. Vaak hebben de luxere houtlook tegels meer details zoals noesten en groeven.

  • Aantal prints per module

Om een houtlook tegel zoveel mogelijk op echt hout te laten lijken, worden er modules gemaakt met diverse prints. Bij de aankoop van een houtlook vloer is het interessant om te vragen hoeveel prints er zitten in een module, zo weet je zeker dat er voldoende variatie is zodra de vloer of het terras ligt.

  • Houtlook vloertegel én houtlook terrastegel

Ben je van plan in de toekomst de vloer door te leggen naar buiten? Informeer dan of de gekozen tegel ook verkrijgbaar is als terrastegel. Het verschil tussen een binnen en buitentegel is te herkennen aan de dikte van de tegel. Een terrastegel is namelijk dikker dan een binnen tegel

  • De juiste antislip waarde

Bij de aankoop van een buitentegel (en soms ook een binnen tegel) is het van belang om te weten of deze buiten ook antislip is. Dit wordt aangeduid met een R-waarde. Een antislip tegel is meestal R11 of R12. Ook voor binnen tegels die in een natte ruimte gelegd worden, is het prettig als deze antislip zijn.

Share.

About Author

Leave A Reply