Misschien ben je wel verbaasd, want een nieuwbouwwoning hoeft toch niet verbouwd te worden? Toch gebeurt dat veel vaker dan je denkt! Dat komt omdat je sommige dingen gewoon niet tijdens de bouw kunt doen. Of misschien wilde jij wel aanpassingen doen maar kon dat niet in het gezamenlijke bouwproject. En natuurlijk is de kans groot dat je nog veel moet doen aan de afwerking van de woning, zoals een keuken plaatsen. Wil jij je nieuwbouwwoning nog verbouwen? Dit zijn 5 handige tips!

1. Goedkoop een steiger gebruiken

Voor sommige verbouwingen heb je een steiger nodig. Bijvoorbeeld als je het houtwerk buitenom het huis nog moet schilderen. Als je huis nog in de steigers staat, kun je aan het bouwbedrijf vragen of je er even gebruik van mag maken. Zo werk je meteen prettig op hoogte en kan het gratis (of erg goedkoop). Als je geen toestemming krijgt, of er staan geen steigers meer, kun je een steiger huren. Dat is vrijwel altijd goedkoper dan het aanschaffen van een steiger, want zo vaak heb je die niet nodig. Online een steiger huren is de goedkoopste optie!

Huis in de steigers  

2. Hulp van een (binnen)huisarchitect

Je nieuwbouwwoning is nu nog leeg en alles is zichtbaar. Dit is hét moment om een architect te betrekken bij je verbouwing. Een binnenhuisarchitect kan je adviseren over de beste indeling in het huis, terwijl een huisarchitect kan helpen bij het plannen van verbouwen aan de buitenkant. De architecten kunnen in een oogopslag zien hoe het huis in elkaar zit, wat veel gemakkelijker is bij nieuwbouw dan wanneer een huis al helemaal bewoond is. Heb je hier geen geld voor, dan kun je natuurlijk ook online handige tips vinden voor de inrichting en indeling van je huis.

3. Check je contract op minderwerk vorderingen

Met de aannemer heb je een contract afgesloten. Hij belooft dat hij het huis op een bepaalde manier zal opleveren. Maar wat als je toch besluit zelf dingen te gaan doen? Stel je voor dat de aannemer een veranda zou aanbouwen. Bij nader inzien wil je dat toch liever zelf doen. Je geeft dit natuurlijk op tijd aan bij de aannemer. Na de bouw krijg je dan geld terug van de aannemer omdat hij minder werk heeft geleverd dan van tevoren was afgesproken. Dat heet een minderwerk vordering.

Keuken installeren

4. De woning wel of niet casco laten opleveren

Vaak wordt een nieuwbouwwoning casco opgeleverd. Hij is dan nog niet helemaal af. Je moet zelf nog een aantal dingen doen. Vaak moet je zelf nog vloeren leggen, de wanden behangen en de keuken plaatsen. Je kunt van tevoren al veel dingen met de aannemer hierover afspreken. De meeste aannemers doen niet de volledige afwerking van de woning, omdat ze daarin niet gespecialiseerd zijn. Maar misschien kan hij je wel doorverwijzen naar een goede professional, die je misschien nog wat korting geeft ook.

5. Samenwerking tussen aannemer en anderen

Als je de woning wilt verbouwen, wil je dat snel en efficiënt doen. Het kan dus zijn dat de aannemer nog met klussen bezig is, terwijl er ook al anderen op de bouw rondlopen. De schilders zijn bijvoorbeeld al begonnen met het afwerken van het houtwerk of de wanden worden al gestuct. Dan is het natuurlijk belangrijk dat de aannemer goed met deze andere vakmannen kan samenwerken. Het is echt super vervelend als twee partijen slecht samenwerken. Ook hier weer een tip: vaak werkt een aannemer al standaard samen met andere bedrijven, bijvoorbeeld iemand die vloerverwarming legt. Je kunt gewoon vragen welke bedrijven de aannemer zou aanraden.

Samenwerking tijdens bouw

Je nieuwbouwwoning kan al helemaal naar wens zijn. Maar vaak zijn er nog wel wat zaken die je wilt aanpassen. Het is nog nét niet je droomhuis en dat ga je er nu van maken! Vaak weet je best hoe je dat het beste aan kunt pakken. Maar veel mensen vergeten deze vijf zaken. En dat kan de verbouwing heel wat ingewikkelder maken dan nodig is!

Share.

About Author

Leave A Reply