Het voorjaar staat voor de deur! Dat betekent dat we er binnenkort weer aan moeten geloven: de grote schoonmaak. Hoewel het altijd een enorme klus lijkt, is het eigenlijk hartstikke fijn als je er eenmaal mee bezig bent. Zeker als je onze tips hanteert: hoe pak je deze beurt het beste aan?

Stapje voor stapje

Vroeger was het natuurlijk zo dat de gehele grote schoonmaak in één of een paar dagen tijd werd gedaan. Maar vandaag de dag is dat steeds moeilijker te realiseren – zeker als je een baan, sport en sociaal leven hebt die voorrang krijgen op dat schoonmaken. En terecht!

Een verstandig idee is dan ook om de grote schoonmaak over een langer tijdspad uit te voeren. Doe bijvoorbeeld tijdens een periode van één of twee weken iedere dag een onderdeel: een bepaalde schoonmaaktaak, of een bepaalde kamer. Langzaam maar zeker kom je er zo wel! Zonder dat het je een heleboel stress oplevert.
Schoonmaak tips voor het voorjaar: zo pak je alles aan

Sla geen van de grote items over

Wat misschien wel het lekkerst voelt tijdens zo’n grote voorjaarsschoonmaak? Dat je in ieder geval alle grote items in je huis aanpakt! Een deel hiervan is natuurlijk al gebruikelijk om met iedere opruimbeurt mee te nemen: je zet die tafel immers wel vaker in het sop, en poetst de badkuip regelmatig goed schoon.

Maar er zijn ook items in huis te vinden die best kunnen wachten op de grote beurt. En wat voelt het dan goed om ze allemaal tegelijkertijd aan te pakken! Waar we het over hebben? Om maar wat voorbeelden te noemen: was de gordijnen, reinig de vloerkleden, haal het stof van de kasten af en maak de afzuigkap volledig schoon. Om er vervolgens maandenlang geen omkijken meer naar te hebben!

De vergeten plekjes

Naast de grote items mogen ook de vergeten plekjes niet worden overgeslagen. En die zijn er genoeg! Al kunnen we ‘vergeten’ misschien beter tussen aanhalingstekens zetten. Grote kans dat je wel weet van deze plekjes, maar ze maar al te graag overslaat. Daar kom je nu niet mee weg!

De bedoeling is dan ook om echt overal langs te gaan met je schoonmaakdoek. Denk aan plekken als de voegen tussen de tegels, de randen van de plinten, de deurklinken en lichtschakelaars, en de toetsenborden in huis. Alles weer helemaal fris!
Tips grote schoonmaak: hoe pak je deze grote beurt het beste aan?

Must-do: de rommella

In ieder huis is er wel een te vinden: de rommella. Of het nu een letterlijke lade is, of een bakje of kastje in huis. Dé plek waar we allerlei papiertjes, brieven, elastiekjes, reservesleutels en andere zaken in dumpen. Zonder er ooit nog naar om te kijken.

Not! Het is namelijk de bedoeling om er juist wél naar om te kijken tijdens de grote schoonmaakbeurt. Haal alles uit de lade en zoek uit wat je nog wel en niet meer nodig hebt. Wedden dat vrijwel alles direct de prullenbak in kan? Dat zal zorgen voor een enorm opgeruimd hoofd! Zin om nog meer weg te gooien? Pak dan ook meteen je kledingkast aan!

Een nieuwe inrichting

Dat schoonmaken moet natuurlijk wel een beetje leuk blijven. Dus waarom zou je er niet meteen een heuse make-over van maken? Om pas écht een frisse wind door je woning te blazen. En zo kun je je tijdens het poetsen alvast druk maken over de nieuwe plek voor je bank

Juist ja: het gaat hier om een mini-verbouwing. Bedenk een nieuwe indeling voor de woonkamer, slaapkamer of hal. Alleen zo begin je aan een volledig nieuwe start in huis. Dat is tenslotte waar we de grote schoonmaak voor doen, nietwaar?

Share.

About Author

Anna Schouten (1993) woont in een leuk appartementje in het centrum van Utrecht. Daar verandert ze het liefst regelmatig het een en ander aan haar interieur. Een extra plantje hier, een nieuwe print aan de muur daar. Ook houdt ze er de laatste woontrends bij. Voor LivingTomorrow.nl komt haar passie voor wonen samen met haar andere grote liefde: schrijven. Anna's website als tekstschrijver en fotograaf: annaschouten.com

Leave A Reply