Kleine woningen kunnen erg charmant zijn en een knus gevoel oproepen. Sommige mensen zijn juist op zoek naar een klein huis omdat het sfeervolle karakter van zo’n huis hun voorkeur heeft. Het enige probleem waar veel mensen die in het bezit zijn van een kleine woning tegenaan lopen is het gebrek aan ruimte. Je moet natuurlijk wel je meubels en andere spullen kwijt kunnen, anders oogt een klein huis snel rommelig. Dit artikel helpt je op weg om je kleine paleis ruimtelijker te maken.

Daglicht is belangrijk

Voordat je aan het creëren van daadwerkelijke ruimte begint, is het goed om ook optisch voor meer ruimte te zorgen. Dit doe je door meer daglicht je woning binnen te laten. Een lichte ruimte ziet er namelijk gelijk een stuk groter uit. Dit kun je bereiken door voor lichtdoorlatende raamdecoratie te kiezen. Daarnaast zou je voor lichte kleuren in huis kunnen kiezen om het daglicht tot zijn recht te laten komen. Laat jouw woning het niet toe om meer daglicht binnen te laten? Je zou er ook aan kunnen denken om openslaande deuren, een lichtkoepel, dakraam of een lichtstraat te laten plaatsen.

Multifunctionele meubels

In sommige gevallen kun je makkelijk extra ruimte creëren door meubels met een dubbele functie aan te schaffen. Dit is vooral handig voor mensen die in een studio of klein appartement wonen. Denk dan bijvoorbeeld aan meubels zoals een slaapbank, een room divider en een salontafel met opbergruimte. Je kunt dan ook voor meubels kiezen waar je opbergbakken in of onder kwijt kunt. Als je bijvoorbeeld kiest voor een wat hoger bed dan kun je daar handige opbergbakken op wieltjes onder plaatsen. Het is dan wel belangrijk om deze handig in te richten. Als je precies weet waar alles ligt, hoef je niet steeds alles overhoop te halen, als je iets zoekt dan blijft de ruimte netjes.

Benut loze ruimte

Loze ruimte in een al kleine ruimte, bestaat dat? Dit is zeker het geval; kijk maar eens om je heen en je zult erachter komen dat er plekken zijn waar eigenlijk niets staat omdat er bijvoorbeeld een schuine wand of pilaar aanwezig is. Deze ruimtes kun je juist handig benutten wanneer je meer plek wilt creëren in je woning. Denk bijvoorbeeld eens aan de ruimte onder je trap; waarschijnlijk heb je die opgevuld met een plant of iets dergelijks. Je zou op deze plek ook een kast kunnen maken waar je spullen, die in het zicht staan, in op kunt bergen. Op deze manier schep je weer meer ruimte op andere plekken in je woning.

Dakkapel of uitbouw

Dakkapel of uitbouw

In sommige gevallen is er in een ruimte niet zo veel mogelijk. Zo zou je ook een wat kleiner huis kunnen kopen met het idee om door middel van verbouwen de ruimte te vergroten. Je kunt dan denken aan uit- of aanbouwen of een dakkapel. Je kunt hypotheekadvies aanvragen en onderzoeken of je deze investeringen met je hypotheek kunt financieren. Het is wel verstandig om wanneer je besluit deze keuze te maken, verschillende offertes aan te vragen om te kijken bij welke aannemer je het voordeligst uit bent. 

Share.

About Author

Leave A Reply