Een schutting heeft meestal een levensduur van ongeveer 10 jaar. De levensduur kan echter sterk verlengd worden wanneer de schutting goed onderhouden wordt. In principe raakt een schutting nooit echt versleten als er goed voor gezorgd wordt. Vóórdat je nu denkt: ‘dit gaat me vast veel werk opleveren’: het is een stuk makkelijker dan je denkt om je schutting te onderhouden. Met een aantal kleine stappen gaat je schutting al heel wat jaartjes extra mee!

1. Een nieuwe schutting

Stel je voor, je hebt net een mooie nieuwe schutting geplaatst of je wilt er een laten plaatsen. Heb je er dan meteen al onderhoud aan? Dat kan wel, maar dit is afhankelijk van het type schutting dat je kiest. Kies je voor een hardhouten schutting, dan heeft deze niet direct onderhoud nodig. Maar kies je voor een schutting van zachthout, bijvoorbeeld geïmpregneerd grenen, dan is het verstandig om de schutting te beitsen. Meestal is dit het handigst als je dat doet voordat de schutting wordt geplaatst, als hij bestaat uit losse planken. Kies een transparante buitenbeits. Doe je dit meteen bij een nieuwe schutting, dan is hij de eerste drie tot vijf jaar volledig beschermd tegen weersinvloeden.

2. Maak de schutting elk kwartaal schoon

Een schutting krijgt na een tijdje te maken met spatwater en groene aanslag. Daarom is het goed om elk seizoen even een schoonmaakbeurt te doen. Doe dit niet met de hogedrukreiniger! Dit geeft meestal lelijke strepen die niet meer goed weg te krijgen zijn. Bovendien raakt het hout een klein beetje beschadigd aan het oppervlak, waardoor nieuwe groene aanslag gemakkelijker hecht. Je borstelt hem beter af met een borstel of afwaskwast, of je gebruikt een autowasborstel. Gebruik bij het wassen de gewone tuinslang, dit levert geen problemen op.

3. Beits elke 3-5 jaar

Beits elke 3-5 jaar

Een schutting hoeft lang niet elk jaar gebeitst te worden. Een goede beitslaag houdt het minimaal drie jaar vol, maar meestal langer. Een goed interval is om de schutting elke vier jaar te beitsen. Kies het liefst precies dezelfde kleur die je al had en gebruik een goede buitenbeits. In geval van beits is goedkoop vaak duurkoop! Je hoeft niet perse de duurste beits te kopen, maar kies ook niet de goedkoopste. De schutting hoeft alleen maar licht opgeschuurd te worden voordat je begint.

4. Scharnieren en schroeven

Als het goed is, is de schutting in elkaar gezet met rvs schroeven. In dit geval zullen de schroeven maar nauwelijks roesten en geen problemen geven. Controleer wel regelmatig scharnieren en eventuele sluitingen. Als deze sterk beginnen te roesten kan het hout ernaast en erachter gaan rotten. Check dit dus goed en vervang tijdig roestende scharnieren, sloten en schroeven. Hiermee gaat de schutting weer wat langer mee.

Je hoeft niet zo veel moeite te doen om je schutting flink langer mooi te houden. Het beitsen is natuurlijk een flinke klus, maar dit hoeft gelukkig niet zo vaak. De rest van de dingen die je doet zijn kleine klusjes die je gemakkelijk tussendoor kunt doen. Je schutting blijft veel langer mooi en sterk, waardoor je jezelf heel wat geld bespaart. Tenslotte is een nieuwe schutting niet bepaald goedkoop! Ben je op zoek naar een nieuwe schutting? Bekijk dan ook deze 10 leuke schutting ideeën om inspiratie op te doen.

Share.

About Author

Leave A Reply