Wat zijn lamellen?

Lamellen zijn een raambekleding met verticale stroken. Je hebt ze in diverse kleuren en breedtes en tegenwoordig zelfs verkrijgbaar in verschillende materialen. Zo heb je niet alleen de bekende aluminium, maar ook stoffen.

Lamellen zijn weer helemaal terug van weggeweest en je ziet ze dan ook steeds meer voor de ramen hangen. Lamellen gebruiken is meestal niet zo’n probleem, maar een vraag die nog steeds elke keer weer terugkomt is: hoe maak je ze schoon?

Stofvrij

Schoonmaken van lamellen is geen leuk klusje en dus is het belangrijk dat je het jezelf zo makkelijk mogelijk maakt. Zorg er daarom ook voor dat je de lamellen tijdens je wekelijkse schoonmaakbeurt niet overslaat. Even met een plumeau of een microvezel doekje eroverheen en de lamellen zijn weer even vrij van stof. Zo voorkom je dat ze onnodig vies worden.

Schoonmaken

Eens in de zoveel tijd wil je de lamellen toch echt schoon hebben. Dit kun je doen door de aluminium lamellen voorzichtig eraf te halen en ze in douche te spoelen. Als je een bad heb kun je ze ook daar voorzichtig inleggen. Vervolgens laat je ze drogen aan de gordijnstang of buiten op de droogmolen.

De stoffen lamellen is een iets uitgebreider klusje. Je rolt ze één voor één op en beweegt ze langzaam in een bak met water en een beetje schoonmaakmiddel. De echte durfal gooit ze gewoon in de wasmachine. Dan moet je er echter niet te veel tegelijk in doen, ze daarna gelijk droogmaken en ophangen zodat ze niet kromtrekken.

De regel bij alle manieren is: met beleid werken!

Extra tips

  • Probeer zo min mogelijk met je handen aan de lamellen te zitten om vetvlekken te voorkomen.
  • Draai de lamellen regelmatig om zodat de zon niet één kant van de lamellen gaat verbleken.
Share.

About Author

Comments are closed.