Instagram is niet meer weg te denken uit de moderne wereld. Wij doen er in ieder geval maar al te graag inspiratie op voor interieurs. Wil je jouw eigen interieur fotograferen en delen op het platform? Tof! In deze blog geven we handige tips voor interieurfotografie – uiteraard ook gewoon goed te gebruiken als je de foto’s lekker voor jezelf houdt.

De boel is tiptop op orde

We beginnen bij het begin: bij fotografie van je interieur is het natuurlijk wel belangrijk dat je woning er netjes bij staat. De basis ligt dus niet per se bij je camera, maar juist bij je woning zelf. Zorg dat alles opgeruimd is en maak je huis helemaal representatief voor de foto’s. Daarbij is echt elk detail belangrijk!

Je kunt het misschien aanpakken alsof je gasten over de vloer krijgt waarvoor je je huis tiptop op orde wilt hebben. Dan let je toch ook op elk hoekje in de ruimte? Zorg dat alles netjes ligt, zet meubels als de stoelen goed recht en wees er zeker van dat er geen vlekken of vuil in beeld komen. Alleen zo kun je écht trots zijn op je interieurfotografie!

Tips voor het fotograferen van je interieur

Kies de juiste hoeken

Het is belangrijk om na te denken over de juiste hoeken. Zo bepaal je namelijk hoe flatteus de foto eruit komt te zien. Je kunt bijvoorbeeld alles recht van voren fotograferen, maar het geeft een heel ander effect als je van bovenaf of vanaf de zijkant fotografeert. Probeer dat verschil bijvoorbeeld maar eens uit bij de eettafel, om maar een idee van interieurfotografie tips te noemen. Het is leuk om hiermee te spelen en de afwisselende uitkomsten te analyseren.

Je kunt bijvoorbeeld ook eens nadenken over een cursus interieurfotografie, mocht je het echt serieus willen oppakken. Daar wordt hier meestal veel over uitgelegd en kun je het ook meteen oefenen. Wel zo handig!

Het juiste licht

Om je woning mooi uit te laten komen op de foto, is het juiste licht enorm belangrijk. Fotografeer daarom niet in de avond: dat doet meestal geen goeds aan het resultaat van de foto’s. Zeker als het bijvoorbeeld om interieurfotografie met een iPhone gaat, heb je de juiste lichtsituatie nodig. Natuurlijk daglicht is vaak al voldoende en geeft fraai en helder beeld, maar pas op met felle zonnestralen die het beeld in de weg kunnen zitten. Het kan dus per kamer verschillen wanneer je ‘m het best kunt fotograferen. Het moet er licht zijn, maar je moet geen last hebben van direct licht.

Heb je een huis waar maar weinig daglicht binnenkomt of wil je het net wat professioneler aanpakken met woningfotografie? Dan is het een idee om studiolampen te gebruiken. Deze zet je in de kamer voor extra ondersteuning qua licht. Maar let er dan natuurlijk wel op dat ze niet in de weg staan op de foto’s!

Het juiste licht en meer tips voor interieurfotografie: lees meer!

Afwisseling is belangrijk

Ten slotte is afwisseling belangrijk, als je een fotoserie maakt bij je interieur fotograferen. Maak dus zowel overzichtsbeelden als detailfoto’s. Het maakt daarbij niet uit dat bepaalde meubels of accessoires meerdere keren in beeld komen – je kunt zo juist op een slimme manier de nadruk ergens op leggen.

Heb je bijvoorbeeld een mooi dressoir met daarop belangrijke accessoires in huis? Maak dan eerst een foto van een afstandje, met ook de muur en de vloer erop. Zo laat je het geheel duidelijk zien. Maar vervolgens kun je bijvoorbeeld juist een foto van bovenaf het kastje maken, waarop de accessoires beter in beeld komen. Dat zorgt voor het complete plaatje!

Share.

About Author

Anna Schouten (1993) woont in een leuk appartementje in het centrum van Utrecht. Daar verandert ze het liefst regelmatig het een en ander aan haar interieur. Een extra plantje hier, een nieuwe print aan de muur daar. Ook houdt ze er de laatste woontrends bij. Voor LivingTomorrow.nl komt haar passie voor wonen samen met haar andere grote liefde: schrijven. Anna's website als tekstschrijver en fotograaf: annaschouten.com

Leave A Reply