Heb je een houten vloer in je interieur? Dat is natuurlijk prachtig! Maar het is wel wat meer onderhoudswerk om een houten vloer mooi te houden. Hoe pak je het slim aan? In deze blog delen we onze tips!

Schoonhouden vormt de basis

Het belangrijkste onderdeel van onderhoud van een houten vloer? Dat is dat je de houten vloer goed schoon houdt! Vlekken trekken er nu eenmaal sneller in – en dat wil je natuurlijk voor zijn. Zodra er dus een ongelukje gebeurt, is het zaak om meteen even goed te poetsen. Zo voorkom je dat de vloer na verloop van tijd lelijker wordt. Want hoewel gebruikssporen juist fraai zijn op zo’n vloer, zijn vlekken wel een ander verhaal. Ga je er met de dweil overheen? Pas dan op dat de dweil niet zeiknat is!

5 tips voor het mooi houden van een houten vloer

De stofzuiger is je vriend

Nog zo’n belangrijk onderdeel van een houten vloer onderhouden: ga er regelmatig met de stofzuiger overheen. Nu is dat sowieso wel zo fris in huis, maar er is nog een extra reden. Steentjes, zandkorrels en andere rommeltjes die je meeneemt van buiten naar binnen kunnen zorgen voor krasjes in het hout. Als je dat regelmatig opruimt met de stofzuiger, voorkom je de grootste schade. Zie dit als dagelijks onderhoud van je parketvloer – of doe dit in ieder geval vrijwel dagelijks.

Bescherming tegen krassen

Naast regelmatig stofzuigen, kun je nog meer doen om je houten vloer te beschermen tegen krassen. Trek altijd je schoenen uit als je in huis rondloopt! Dat helpt ook zeker mee. Heb je daar geen zin in? Dan helpt het ook om goed je voeten te vegen in de hal – op een grove mat die vocht goed opneemt op regenachtige dagen. En zorg voor plakkertjes onder je meubels, zodat ze niet over de vloer schrapen.

Je houten vloer onderhouden: lees onze essentiële tips!

Natuurvriendelijke schoonmaakproducten

Hout is een natuurproduct. Daarom is het bij het onderhoud van je houten vloer belangrijk dat je geen agressieve middelen gebruikt. Die kunnen de staat van het hout namelijk verslechteren! Je hebt juist voldoende aan natuurvriendelijke schoonmaakproducten om je houten vloer te onderhouden. Hét ideale onderhoudsmiddel voor je houten vloer wat betreft de poetsbeurt? Dat is schoonmaakazijn. Combineer het met water en je hebt het perfecte middel om je parketvloer te reinigen. Ook bij een houten vloer intensief reinigen heb je hier vaak voldoende aan! Zeker als je een paar keer over de vloer gaat.

Een laagje ter bescherming

Het is verstandig om je houten vloer te beschermen met een extra laagje. Kies voor onderhoud op je houten vloer met olie of onderhoud op je houten vloer met wax. Met een laagje olie of wax geef je de vloer een fraaie, glanzende look. Pak dit eens per jaar grondig aan – om optimaal te kunnen genieten van je prachtige vloer!

Share.

About Author

Anna Schouten (1993) woont in een leuk appartementje in het centrum van Utrecht. Daar verandert ze het liefst regelmatig het een en ander aan haar interieur. Een extra plantje hier, een nieuwe print aan de muur daar. Ook houdt ze er de laatste woontrends bij. Voor LivingTomorrow.nl komt haar passie voor wonen samen met haar andere grote liefde: schrijven. Anna's website als tekstschrijver en fotograaf: annaschouten.com

Leave A Reply