Het is een pracht in huis: de houten eettafel. We zijn er dan ook dol op. Wel is het zaak dat er wat verzorging bij zo’n tafel komt kijken. Hout is immers een natuurmateriaal. Hoe pak je dat het beste aan? Daar geven we in deze blog tips voor: lees mee en leer!

Houd de tafel schoon

Wat allereerst belangrijk is: de houten tafel schoonmaken. Als je de tafel schoon houdt, scheelt dat al een hoop onderhoudswerk. Zorg dus dat je bijvoorbeeld na iedere eetbeurt een lichtvochtig doekje over de tafel haalt. Het hoeft niet veel tijd te kosten, maar zorgt wel voor een langere levensduur!

Als je dit niet goed bijhoudt, is er het risico dat er vlekken in de tafel komen. En als die eenmaal in het hout getrokken zijn, is het lastig om het schoon te houden! Vlekken krijg je er namelijk niet eenvoudig uit – wat dat betreft is hout een hardnekkig materiaal. Zeker als je een lichte houten tafel in huis haalt, kan dit zorgen voor problemen. Blijf dus bewust van deze eerste stap van het houten tafel onderhouden!
Tips voor het onderhouden van een houten eettafel

Items op de tafel

Om het grote schoonmaken voor te zijn, is het een aanrader om goed na te denken over de items die je op de tafel zet. Denk daarbij na: is dit mogelijk schadelijk? Zet hete pannen bijvoorbeeld altijd op een onderzetter. En ook bekers of glazen zet je op een onderzetter – zo ben je de nodige aanslag op de tafel al voor.

Verder is het verstandig om te eten op een tafelkleed of placemats. Het klinkt misschien vanzelfsprekend, maar wordt in de haast toch al snel vergeten. Toch houd je zo die tafel een stuk mooier!

De locatie in huis

De locatie van de tafel is ook van belang als het gaat om bijvoorbeeld eiken tafel onderhoud. Zo is het verstandig om de tafel niet in direct zonlicht te plaatsen. Dat kan een funest zijn voor een mooie houten tafel!

Hierbij is er namelijk het risico van verkleuring. En als daarbij maar een deel van de tafel in de zon staat, ziet de tafel er op een gegeven moment anders uit aan de ene dan aan de andere kant. Dat wil je natuurlijk voorkomen.
Zo houd je je houten tafel mooi

Een beschermende laag

Wat ook belangrijk is bij een houten eettafel onderhouden: zorg voor een beschermende laag. Dit kun je eigenlijk zien als een soort body lotion – dat zorgt er ook voor dat de huid beschermd blijft. Dit hoef je bij het houten tafel behandelen niet heel vaak te doen: als je er een paar momenten per jaar voor uittrekt, is dat al voldoende. Dat scheelt!

Zet de tafel daarbij een paar keer per jaar in de lak. Dat zorgt voor een mooie glans op de tafel: ook nog eens een fraai aanzicht, dus! En verder maakt deze beschermende laag dat de tafel langer meegaat. Zo trekken vlekken er bijvoorbeeld minder snel in – wat je weer helpt bij het eiken tafel schoonmaken, of een andere houtsoort.

Share.

About Author

Anna Schouten (1993) woont in een leuk appartementje in het centrum van Utrecht. Daar verandert ze het liefst regelmatig het een en ander aan haar interieur. Een extra plantje hier, een nieuwe print aan de muur daar. Ook houdt ze er de laatste woontrends bij. Voor LivingTomorrow.nl komt haar passie voor wonen samen met haar andere grote liefde: schrijven. Anna's website als tekstschrijver en fotograaf: annaschouten.com

Leave A Reply