Veel mensen dromen van een mooi vakantiehuisje. Misschien is het al jaren jouw droom om een schattig huisje te hebben in Frankrijk. Of wil je dolgraag een oude boerderij opknappen in Duitsland. Maar ook in Nederland zijn er prachtige plekken om een vakantiehuis te hebben. Wil jij een vakantiehuis kopen? Check eerst deze 5 tips!

1. Kies de locatie

Kies eerst de locatie (ongeveer) waar je het vakantiehuis wilt kopen. Dat heeft namelijk veel invloed op je beslissing. Buiten Nederland zijn de regels vaak heel anders dan hier. Dus als je in het buitenland een vakantiehuis wilt aanschaffen moet je op de hoogte zijn van de regels. De afstand van je huis tot je vakantiehuis bepaalt ook hoe vaak je erheen gaat. Is het maar een paar uurtjes rijden, dan ga je er misschien heel gemakkelijk een weekendje heen. Terwijl het heel wat anders is als je moet vliegen of als je meer dan 4 uur moet rijden.

2. Hoe vaak en hoe lang wil je erheen

Hoe vaak je naar je vakantiehuis gaat hangt af van de locatie. Maar ook van de vraag of je gebonden bent aan bepaalde datums. Misschien werk je veel en heb je maar weinig dagen vrij. Of ben je de komende jaren gebonden aan schoolvakanties. Dan is een kleiner huisje of chalet over het algemeen prima, want je bent er maar korte periodes. Een kleine slaapkamer en een kleine badkamer zijn dan natuurlijk geen probleem. Maar ga je voor langere periodes, dan is een groter huisje een must. Je gaat je anders al snel opgesloten voelen in de kleine ruimte. Een stacaravan is doorgaans voldoende voor korte periodes van enkele dagen. Ga je langere periodes op vakantie, dan heb je waarschijnlijk meer ruimte nodig.

3. Huis, chalet of stacaravan

Globaal zijn er drie opties van vakantiehuizen: een stenen huis, een houten chalet of een stacaravan. Een stenen huis is de duurste optie, maar is wel het meest degelijk. Chalets zijn doorgaans van hout of kunststof en zijn net kleine huisjes. Maar eventueel kan een chalet verplaatst worden als dat nodig is. Je kunt een chalet kopen op een vaste staanplaats, maar je kunt ook een los chalet kopen en zelf de staanplaats regelen. Check de Stebo chalets bij Stekelbos, waar je echt prachtige items tussen hebt. De laatste optie is de stacaravan. Deze is alleen geschikt voor vrij korte overblijfperiodes, want stacaravans zijn vrij klein. Ze zijn wel het gemakkelijkst te verplaatsen.

4. De kosten van een vakantiewoning

Een vakantiewoning is best duur. Je moet allereerst rekening houden met de aanschafkosten. Het is vaak heel lastig om hier een hypotheek voor te krijgen. Er zijn strenge regels voor. Maar naast de aanschafkosten heb je nog meer kosten. Zo moet je vaak betalen voor een staanplaats en voor onderhoud. En staat het huisje in een park, dan betaal je vaak ook erfpacht voor de grond waarop het huisje staat. Je kunt je hier het beste goed over laten voorlichten, want anders is er kans dat je niet alles kunt betalen.

5. Verhuren en winst maken

Sommige mensen denken dat je winst kunt maken met een vakantiewoning. In de praktijk blijkt dat niet zo eenvoudig. Tussendoor moet de woning worden schoongemaakt. Bovendien moet je actief op zoek naar huurders. Zolang er huurders in je woning zitten, kun je er zelf geen gebruik van maken. De meeste eigenaars van vakantiewoningen vinden het veel relaxter om de woning af en toe te verhuren aan mensen die ze kennen, in plaats van de woning te verhuren om er winst mee te maken.

Een vakantiewoning is een flinke aanschaf. Je moet echt de tijd nemen om hier over na te denken. Want het is super leuk, maar je moet het niet te impulsief ondernemen. Laat je ook goed voorlichten en zorg voor een expert die de vakantiewoning voor je kan controleren. Omdat vakantiewoningen niet voor permanente bewoning bedoeld zijn, zijn ze vaak minder degelijk gebouwd als ‘echte’ huizen. Maar als je je goed voorbereid, kun je problemen voorkomen. Je koopt dan een leuk vakantiehuisje waar je heerlijk van gaat genieten.

Share.

About Author

Leave A Reply