Je woning zou altijd een thuishaven moet zijn, waar je spullen veilig zijn en jij helemaal tot rust kunt komen. Helaas denken inbrekers die op zoek zijn naar waardevolle spullen daar anders over, net als het risico op brand nooit helemaal uit te sluiten is. Heb jij belangrijke documenten thuis liggen, kostbare sieraden, albums of digitale opslagbronnen met onvervangbare familiefoto’s of dure apparatuur? Om deze veilig te houden is het belangrijk goede maatregelen tegen diefstal en brand te nemen. Hoe? Hieronder geven we je graag tips om waardevolle spullen te beschermen tegen diefstal of brand.

Tips om je huis te beveiligen tegen inbraak door gelegenheidsinbrekers

Ongeveer 85 procent van de inbraken wordt gepleegd door gelegenheidsinbrekers. Dit zijn vaak mensen uit de buurt die geen specialistisch gereedschap gebruiken, maar een kans zien en die gelijk benutten. Gelegenheidsinbrekers komen vaak door openstaande deuren of ramen binnen, wat voornamelijk in de zomer voorkomt om te luchten. Doe dus (ook als je maar eventjes weggaat of zelfs aan de andere kant van het huis bent) alle deuren en ramen op slot, en vergeet niet de garage, lichtkoepels en kleine badkamer- of toiletraampjes.

Geef (semi-) beroepsinbrekers geen kans op inbraak

Het hang- en sluitwerk dient te voldoen aan het Politie Keurmerk Veilig Wonen. Zo weet je zeker dat bijvoorbeeld het deurbeslag en de cilindersloten bescherming bieden tegen de meest voorkomende manieren van inbraak door (semi-) beroepsinbrekers, lockpicking en het slot doorboren. Is het nodig nieuwe cilindersloten te kopen, bestel dan gelijksluitende cilinders, zodat je met een sleutel meerdere sloten kunt openen en geen grote sleutelbos meer hebt.

Ook tuinverlichting speelt een grote rol bij het afschrikken van inbrekers, omdat zij natuurlijk niet graag snel opgemerkt worden. Strategisch geplaatste tuinverlichting geeft inbrekers geen kans ongezien het huis te bereiken, terwijl gevelverlichting geen mogelijkheid geeft in een donker hoekje te proberen een raam of deur open te breken. Andere beveiligingsmaatregelen zijn bijvoorbeeld een alarmsysteem, het vrijhouden van de gevel en je aanmelden bij de buurtpreventie.

Omdat inbraak helaas nooit helemaal te voorkomen is, wordt het aangeraden sieraden, apparatuur, belangrijke documenten of andere waardevolle spullen op te bergen in bijvoorbeeld een vloerkluis, die uiteraard op de correcte manier gemonteerd moet zijn.

Tips om brand in huis te voorkomen

Brand kan enerzijds ontstaan door dingen die je zelf doet, zoals het onzorgvuldig weggooien van bijvoorbeeld nagloeiende lucifers, sigaretten of andere brandbare materialen, of als tijdens het koken op gas de vlam in de pan slaat. Daarnaast wordt brand in huis tijdens de afwezigheid van de bewoners vaak veroorzaakt door overbelasting van elektrische bedrading of onveilige bedrading. Dit kun je voorkomen door te kiezen voor goed dikke bedrading met veel isolatie, en door ervoor te zorgen dat er niet teveel zware apparaten op een wandcontactdoos en stoppengroep in de meterkast zijn aangesloten.

Zo wordt brand in huis toch snel opgemerkt

Rookmelders kunnen jou of omwonenden alarmeren mocht er toch ergens brand in huis ontstaan zijn. Doordat ze reageren op rook is het niet altijd handig ze in de keuken te plaatsen, aangezien er stoom uit bijvoorbeeld pannen of de vaatwasmachine kan komen. Een alternatief voor rookmelders zijn vuurmelders, die snelle hitte tot een bepaalde temperatuur detecteren en daardoor niet gevoelig zijn voor bijvoorbeeld sigarettenrook of waterdamp. Er zijn geavanceerde brandmeldingsinstallaties die zelfs direct de brandweer op de hoogte stellen, zodat de brand ook snel opgemerkt wordt als je niet thuis bent. Omdat zelfs die paar minuten totdat de brandweer aanwezig is brand al flinke schade kan aanrichten, is een brandkast voor je waardevolle spullen geen overbodige luxe. Deze beschermt overigens ook nog eens tegen diefstal, dus je slaat twee vliegen in een klap!

Share.

About Author

Leave A Reply