Je hebt er vast al eens van gehoord: een luchtbevochtiger in huis. Misschien heb je ‘m al eens zien staan bij iemand. En heb je je afgevraagd: waarom een luchtbevochtiger gebruiken? Er zijn verschillende voordelen van een luchtbevochtiger – we vertellen je er meer over.

Waarom een luchtbevochtiger?

We gaan eerst verder in op de vraag: waarom een luchtbevochtiger in huis? Het is handig om te weten wat dit apparaat doet. Een luchtbevochtiger, ook wel een humidifier genoemd, zorgt dat de balans van de luchtvochtigheid in huis op peil is. Die balans is belangrijk voor een gezonde atmosfeer in huis. Een ideaal niveau van luchtvochtigheid is tussen 30% en 60%. Hierboven is het te vochtig in huis, wat de kans op schimmel en bacteriën vergroot. Hieronder is de lucht te droog in huis, wat je huid kan uitdrogen en voor allergieën kan zorgen, evenals andere klachten zoals hoesten en pijnlijke ogen.

In veel woningen is de lucht te droog, waar de luchtbevochtiger bij kan helpen. Het apparaat brengt vocht terug in de lucht. Weet je niet hoe het zit met de luchtvochtigheid in huis? Je kunt dit eens laten testen, om er zeker van te zijn of een luchtbevochtiger nodig is in jouw woning. Door het percentage te weten, kun je dit goed inschatten.

Luchtbevochtiger voordelen

Nu je de werking weet, ben je misschien ook wel benieuwd naar de luchtbevochtiger voordelen. De hogere luchtvochtigheid zorgt voor een aangenamer leefklimaat als het eerder te droog was in huis. Je huid en haar worden minder droog. Verder nemen gezondheidsklachten mogelijk af, zoals een aanhoudende hoest of droge ogen.

Nog meer humidifier voordelen: je woning kan wat warmer aan gaan voelen. Bij ernstige droogte maakt een luchtbevochtiger dat je huis minder snel schade krijgt, zoals scheuren in de muur of het uitdrogen van houten meubels. Statische elektriciteit wordt verminderd in huis.

Wel of geen luchtbevochtiger in huis halen? Zó weet je of dit nodig is!

In welke kamer een luchtbevochtiger? Slaapkamer tot woonkamer

Waar kun je de luchtbevochtiger plaatsen in huis? Ook dit verschilt weer per woning. En het ligt er maar net aan hoe droog de lucht is in de ruimtes. In de woonkamer zien we vaak een luchtbevochtiger, omdat je het vaakst in deze ruimte te vinden bent. Hier is een aangenaam leefklimaat wenselijk.

Maar ook zien we vaak een luchtbevochtiger in de slaapkamer. Waarom? Tijdens je slaap is het prettig om gezonde lucht om je heen te hebben, zodat je goed kunt ademen en zonder neusverkoudheid wakker wordt. Het kan tevens helpen om minder te snurken, want vocht verzacht de keel. Wel of geen luchtbevochtiger in huis halen? Het hangt dus bijvoorbeeld ook samen met mogelijke klachten die je ervaart en waar je van af kunt komen door de luchtbevochtiger. Dat is wel zo prettig.

Share.

About Author

Anna Schouten (1993) woont in een leuk appartementje in het centrum van Utrecht. Daar verandert ze het liefst regelmatig het een en ander aan haar interieur. Een extra plantje hier, een nieuwe print aan de muur daar. Ook houdt ze er de laatste woontrends bij. Voor LivingTomorrow.nl komt haar passie voor wonen samen met haar andere grote liefde: schrijven. Anna's website als tekstschrijver en fotograaf: annaschouten.com

Leave A Reply