Het sorteren van jouw afval is niet alleen een goede gewoonte, maar ook een verplichting. Helaas is er vaak twijfel welke prullenbak je moet kiezen. Hoe recycle je volgens de regelgeving en hoe dient het onze planeet? Hier vind je uitleg en tips.

Petje af voor degenen die hun dagelijkse afvalproductie beperken. Of we dit nu de minder afvaltrend, eco-bewustzijn of interne behoefte noemen, ieder van ons zou afval tot een minimum moeten beperken. Maar laten we eerlijk zijn – minder betekent niet niets.

Het is bijna onmogelijk om geen afval te produceren in ons dagelijks leven. Vroeg of laat zullen sommige van onze boodschappen en dagelijkse activiteiten ertoe leiden dat de prullenbak wordt gevuld. En het moet de juiste zijn.

Waarom recyclen?

Waarom recyclen

Afgezien van milieukwesties, betekent recycling vanuit economisch perspectief aanzienlijke besparingen – niet alleen wereldwijd, maar ook individueel. Simpel gezegd: de helft van het afval dat in onze bakken belandt, moet worden gerecycled. Omdat mensen gemakkelijk gemotiveerd zijn door onderscheidingen kost het niet-gerecycleerde afval ons een aardige cent.

Helaas worden de kosten van niet-recycling ook gedragen door ons milieu. De zich uitbreidende stortplaatsen, de uitstoot van broeikasgassen, bodem- en waterverontreiniging, brandgevaar – zijn maar enkele van de aanzienlijke bedreigingen die door ieder van ons worden geïnitieerd.

Hoe recyclen?

Het eenvoudigste antwoord is: doe iets, regelmatig en consequent, begin thuis en op kantoor. Of het nu gaat om een ​​klein appartement in de binnenstad of een groot landhuis, de verplichting tot recyclen geldt voor iedereen.

Voor recycling kun je ook papieren zakken en kartonnen dozen gebruiken, of gewoon alle recyclebare materialen in de afvalbak scheiden.

Het belangrijkste is om het afval te sorteren in glas (groene bak), papier (blauw), metaal + plastic (geel), gemengd (zwart) en bio (bruin). Het is niet altijd duidelijk welke bak je moet kiezen. Soms komt de kleur niet overeen met het gebruik, maar is de bak toch op een andere manier gemerkt.

Thuis en op kantoor is de afvalscheidingsprullenbak op zijn plaats.

Niet alles wat verbrijzelt is glas

Glasrecycling is een van de economisch en ecologisch meest voordelige recyclingprocessen. De producten behouden alle originele eigenschappen en kwaliteit. Bovendien smelt het glasafval dat wordt gebruikt voor het maken van nieuwe artikelen bij een lagere temperatuur dan de grondstoffen in de oorspronkelijke productie. Het recyclen van glas bespaart energie, water en natuurlijke hulpbronnen (inclusief kwartszand).

Wat belangrijk is, niet elk item dat breekt en algemeen wordt beschouwd als glas, kan opnieuw worden gegoten. Verschillende smelttemperaturen en samenstellingen maken sommige glas niet-recyclebaar: vensterglas, gloeilampen, ook drinkglazen.

Papier

Naar schatting produceert de wereld 10 ton papier per seconde. Ondanks de toenemende populariteit van de online nummers van onze favoriete tijdschriften en boeken, evenals talrijke campagnes tegen het onnodig printen van documenten, is het papierverbruik nog steeds hoog.

Het goede nieuws is dat papier tot 4 keer kan worden gerecycled. Het gerecyclede materiaal zal niet zo glad en spierwit zijn als de eerste graad, omdat de cellulosevezels geleidelijk in kwaliteit afnemen. Grijs papier of karton heeft echter een scala aan toepassingen, terwijl het recyclen van 1 ton papier 17 bomen helpt redden, dat is 1 hectare bos (dat is hoeveel er nodig is om 1 ton papier te produceren).

Om papier goed te sorteren, moet je letten op het dagelijkse afval dat meestal gedachteloos in de prullenbak wordt gegooid. De blauwe prullenbak mag geen tissues of papieren handdoeken bevatten, noch winkelbonnen.

Share.

About Author

Leave A Reply