Je keukenkastjes zien er na verloop van tijd steeds wat minder mooi uit. Randjes beginnen te scheuren, je stoot er wat verf af of er komen lelijke krassen op. Gelukkig is er geen enkele reden om meteen de hele keuken te vervangen: je kunt gewoon zelf je keukenkastjes schilderen, mits je je houdt aan een paar grondregels.

Zelf je keukenkastjes schilderen: wat kan wel en wat kan niet?

Je kunt niet zomaar standaard elk keukenkastje op dezelfde manier behandelen. Zo kun je hout gerust overschilderen, maar zijn gelamineerde materialen eigenlijk niet netjes te behandelen. Veel hangt af van de kwaliteit van je keuken: is de keuken erg goedkoop geweest, dan is de kans groot dat de bovenlaag gefineerd is en dus niet zomaar overgeschilderd kan worden. Laat je desnoods hierin adviseren, want anders kan het resultaat behoorlijk tegenvallen. Wil je geen advies vragen, dan kun je ook proberen om een stukje te schuren. Wordt het oppervlak merkbaar ruwer, dan kun je het vrijwel altijd overschilderen.

Voorbereiden

Je kunt niet meteen de keukenkastjes schilderen, want dan komt de verf binnen een paar weken weer naar beneden gebladderd. Je begint met het leeghalen van alle kastjes en een grondige schoonmaakbeurt. Vervolgens schuur je alle oppervlakken die je wilt schilderen – en vergeet vooral de zijkanten en randen niet! Je begint met een grof schuurpapier en eindigt uiteindelijk met een fijn (korreldikte 220 is meestal goed om mee te eindigen). Begin ook alvast na te denken over de kleuren die je wilt schilderen.

Grondverven

Het maakt niet uit of je de kastjes in dezelfde kleur houdt of een andere kleur wilt gebruiken. Een keuken wordt erg veel gebruikt, dus heeft de verf hieronder te lijden. Daarom gebruik je altijd een grondverf of primer, zodat de bovenlaag beter kan hechten. Gebruik liever geen lak-en-grondverf-in-één, want dit is wel prima voor gewone oppervlakken maar niet goed genoeg voor de keuken.

Schuren en kiezen van de lak

De grondverf moet opnieuw licht geschuurd worden met de kleinste korrel. Begin niet weer met grof schuurpapier, tenzij je druipers hebt gemaakt bij het schilderen! Vervolgens kies je de lak die je wilt gebruiken bij het schilderen van je keukenkastjes. Hiervoor zijn twee vuistregels: je kiest het beste voor een harde coating – hoe harder hoe beter. Daarnaast kies je meestal voor glans of hoogglans, want matte kastjes zijn moeilijker te reinigen en raken sneller opnieuw beschadigd. Let op dat je niet automatisch voor de goedkoopste verf gaat, want dan sta je waarschijnlijk binnen vier jaar opnieuw in de winkel. Kies in plaats daarvan voor een kwalitatief goede verf, die misschien wat duurder is. Bedenk dat een keuken erg veel gebruikt wordt en dat de verf tegen een stootje moet kunnen!

Het resultaat

Het resultaat

Hou je je aan deze richtlijnen, dan staat niets je in de weg om zelf je keukenkastjes te schilderen. Kies een kleur waar jij je goed bij voelt en die je ook na lange tijd nog mooi vindt. Bedenk dus goed dat, als je nu gek bent op oranje, dat misschien over een lange periode wat minder mooi begint te worden. Heb je gekozen voor de goede verf en de goede behandeling, dan kun je nog jaren genieten van je de keukenkastjes die je zelf hebt geschilderd!

Share.

About Author

Leave A Reply