Je kunt meubelstukken natuurlijk met een kleur uit de winkel halen: zo kies je voor gemak. Maar het is ook heel eenvoudig om een meubelstuk zelf een lik verf te kopen. Ook ideaal als je het item al in huis hebt, maar er eens een andere kleur aan wilt geven. In deze blog geven we tips: hoe pak je dat het beste aan, meubels verven?

Denk na over de kleur

Wat van groot belang is bij meubels schilderen? Dat je van tevoren goed nadenkt over de kleur die je het item gaat geven. Dat klinkt misschien als een inkoppertje, maar we willen het toch nog eens benadrukken. Het komt namelijk ook heus voor dat je je tijd erin hebt gestopt, en het uiteindelijk nét niet mooi staat in huis. Zonde!

Neem daarom eerst een kleurmonster mee naar huis, en houd deze naast de andere spullen in bijvoorbeeld de woonkamer. Dan pas zie je echt of het wel of niet staat. Denk ook goed na over de tint van de kleur: ga je bijvoorbeeld voor lichtgroen of donkergroen?
Zelf meubelstukken schilderen: tips en tricks

Kies de juiste verflocatie in huis

Vervolgens is het zaak om de juiste plek in huis te kiezen voor het kast verven, tafel verven of andere houten meubelen verven. Het kan best wat troep geven, zo’n schildersessie. Zorg er daarom altijd voor dat je een goede ondergrond hebt, die vies mag worden. Geen verfspetters op je mooie vloerbedekking!

Ook is het slim om een ruimte te kiezen waar de verfstank geen kwaad kan. Doe het bij voorkeur buiten: zo blijft de lucht niet in huis hangen. Of in de schuur, om een ander voorbeeld te noemen.

Eerst schuren en een lak grondverf

Dan komen de vervelende klusjes om de hoek kijken, waar je waarschijnlijk geen zin in hebt bij het kast schilderen, eettafel schilderen of stoel schilderen. Maar helaas: je zult eraan moeten geloven. Zo beleef je uiteindelijk alleen maar meer plezier aan je meubelstuk met een nieuwe look!

Zorg dat je het item schuurt – dat zorgt er uiteindelijk voor dat de verf beter dekt. Vervolgens doe je er ook goed aan om een lik grondverf te geven. Zeker als je er met een lichtere kleur overheen gaat, is dit een verstandige keuze. Je wilt immers geen plekken zien na afloop!
Zo pak je het aan: je eigen meubels verven

Kies voor meerdere lagen

Over die lichtere kleur gesproken: als je daarvoor gaat, is het ook verstandig om meerdere lagen te schilderen. Zo weet je helemaal zeker dat de verf goed dekt – anders is het toch wat zonde van het dressoir schilderen of stoelen schilderen. Het kost je wat meer moeite, maar het resultaat mag er zeker zijn.

Ook helpen die meerdere lagen tegen slijtage van de verf. Zo gaat die verf dus langer mee! Als je er eens langs schraapt bijvoorbeeld, is er niet meteen een stuk kleur verdwenen. Zeker als je met kinderen of huisdieren woont is dat dus een must bij het houten meubels schilderen.

Share.

About Author

Anna Schouten (1993) woont in een leuk appartementje in het centrum van Utrecht. Daar verandert ze het liefst regelmatig het een en ander aan haar interieur. Een extra plantje hier, een nieuwe print aan de muur daar. Ook houdt ze er de laatste woontrends bij. Voor LivingTomorrow.nl komt haar passie voor wonen samen met haar andere grote liefde: schrijven. Anna's website als tekstschrijver en fotograaf: annaschouten.com

Leave A Reply