Hoewel het er beeldig uitziet, vraagt het toch ook om wat meer onderhoud: zilver bestek! In de winkel kom je het niet meer zo vaak tegen, maar je kunt het misschien van een familielid hebben gekregen of in de kringloop hebben gescoord. Wat een pracht! Hoe kun je zilver bestek schoonmaken en poetsen? We delen onze tips.

Zilver bestek bewaren

We beginnen met een belangrijke tip voor het bewaren van zilver bestek: dit ligt eigenlijk aan de basis van het onderhoud. Als je het bestek namelijk netjes bewaart, verkleurt het ook minder snel. Bewaar verzilverd bestek op een donkere en afgesloten plek. Stop het in een besteklade met alleen zilver: het is niet de bedoeling om het bijvoorbeeld samen met aluminium of rvs bestek te bewaren. Zo kunnen er minder snel vlekken ontstaan. Als je het bestek maar zelden gebruikt, kun je het bewaren in een zilverdoek!

4 tips voor het poetsen en onderhouden van zilver bestek

Zilver bestek poetsen met zilverpoets

De naam zegt het al: zilverpoets is speciaal bedoeld om zilver mee te poetsen. Dit handige middeltje kun je hier dan ook zeker voor gebruiken. Je brengt de zilverpoets aan op een doek, waarmee je vervolgens over het bestek wrijft. Hiermee haal je de natuurlijke uitstraling en glans van het zilver weer op.

Badje voor schoonmaken zilveren bestek

Je kunt ook een badje met natuurlijke schoonmaakmiddelen maken waarin je het zilver kunt poetsen. Ideaal bijvoorbeeld als je geen zilverpoets in huis hebt. Hoe dit precies werkt? Kook flink wat water in een pan, om bij het poetsen te gebruiken. Bekleed een diepe ovenschaal met wat aluminiumfolie. Op het folie strooi je een eetlepel baking soda, een eetlepel zout en een scheut schoonmaakazijn. Dit kun je roeren totdat de soda en het zout na het borrelen zijn opgelost. Hier giet je heet water bij uit de pan: roer het nogmaals even. Vervolgens leg je het zilver bestek erin.

Laat het ongeveer een kwartiertje liggen, draai het halverwege om. Komt er een vreemde geur uit de bak? Dat kan kloppen: dit is de aanslag van het zilveren bestek die oplost. Vervolgens haal je het zilveren bestek eruit en spoel je het af met lauw water. Dep het bestek ten slotte droog met een doek. Dit is even wat meer werk, maar zo kun je het zilver bestek poetsen op grondige wijze!

4 tips voor het poetsen en onderhouden van zilver bestek

Zilver bestek schoonmaken met tandpasta

Zilveren bestek schoonmaken met tandpasta? Ja, dit kan echt! Je kunt namelijk met witte tandpasta en een borsteltje over het bestek gaan, om zo een mooie zilveren glans terug te krijgen. Zeker als je bijvoorbeeld maar een paar zilveren lepeltjes wilt poetsen, is dit in een handomdraai gedaan. Spoel de tandpasta natuurlijk wel even goed weg – en je bestek is weer klaar voor gebruik!

Meer lezen? De keuken grondig schoonmaken: tips en tricks

Share.

About Author

Anna Schouten (1993) woont in een leuk appartementje in het centrum van Utrecht. Daar verandert ze het liefst regelmatig het een en ander aan haar interieur. Een extra plantje hier, een nieuwe print aan de muur daar. Ook houdt ze er de laatste woontrends bij. Voor LivingTomorrow.nl komt haar passie voor wonen samen met haar andere grote liefde: schrijven. Anna's website als tekstschrijver en fotograaf: annaschouten.com

Leave A Reply