Een nieuwe vloer uitzoeken, dat kan behoorlijk lastig zijn. Dat komt niet alleen doordat er zo ontzettend veel keuze is. De vloer heeft ook een heel bepalende invloed op je woning. Niet alleen de kleur, maar ook het materiaal en zijn eigenschappen bepalen soms wel meer dan je denkt de uitstraling van je woning.

Natuurlijk, strak of warm?

De keuze voor een nieuwe vloer zegt soms meer over de bewoners van het huis en hun voorkeuren dan je misschien op het eerste gezicht zou zeggen. Kiezen mensen voor tapijt? Dan is de kans groot dat zij houden van warmte en comfort, van een zachte sfeer. Het mag best een beetje luxe zijn, en wat meer tijd hoeven steken in het schoonhouden en onderhouden is geen probleem. Ook weet je dat de kans vrij aanzienlijk is dat zij geen grote huisdieren of kleine kinderen in huis hebben. Beide vormen vaak geen goede combinatie met tapijt, dat net wat sneller kan slijten of lastiger schoon te maken is dan andere vloeren.

Een echte houten vloer? Dan is de kans groot dat de bewoners van een natuurlijke, rustige uitstraling houden. Zeker wanneer het gaat om echte houten planken, inclusief groeven, zie je deze uitstraling heel duidelijk terug. Al is het onderhoud wat gemakkelijker dan een tapijt, er zit nog steeds wel aardig wat tijd in.

Een wat meer strakke vloer, bijvoorbeeld modern laminaat of steen, wordt meestal gekozen door bewoners die van een moderne inrichting houden. Niet te veel frutseltjes, maar strak, functioneel en modern. Het onderhoud kost hun niet te veel moeite, en dat is fijn, zo blijft de boel mooi schoon.

Er zijn natuurlijk tussenwegen

Er zijn natuurlijk tussenwegen

Bovenstaande voorbeelden zijn natuurlijk heel algemeen, en zeker niet altijd van toepassing. Er zijn ook houten vloeren die strak kunnen zijn, er is tapijt dat helemaal niet zo warm aanvoelt of snel slijt en ook laminaat is er in allerlei uitvoeringen, zodat het zowel strak, warm als natuurlijk kan ogen.

Het maakt echter wel duidelijk dat de keuze voor een vloer heel bepalend is voor de sfeer die in een ruimte zal heersen. Het vormt de basis, en daarbij een belangrijk deel van de inrichting. Kies je voor wit laminaat, dan zal de ruimte altijd lichter en wellicht wat killer ogen dan wanneer je voor een warme houttint kiest. Probeer bij het uitzoeken van een nieuwe vloer dan ook altijd het grotere plaatje in je achterhoofd te houden, en niet alleen goed na te denken over wat er praktisch gezien goed bij je woning past, maar ook over welke sfeer je graag wilt creëren. Dat wordt met de juiste vloer als basis een stuk gemakkelijker!

Share.

About Author

Leave A Reply