Tv-kijken kan heel ontspannend zijn. Bijvoorbeeld na een lange werkdag of op een luie zondagmorgen. Of je nou ‘ouderwets’ tv kijkt of het grote scherm vooral gebruikt voor Netflix en Youtube video’s. Het blijft een belangrijk element in de woonkamer. Maar wat is nou eigenlijk de perfecte plek voor een televisiescherm? Je komt erachter door het onderstaande stappenplan te volgen!

Stap 1: Bepaal jouw ideale kijkafstand

Bepaal eerst wat de ideale afstand zou zijn tussen jou en de tv. Dit is afhankelijk van de grootte van het scherm, de indeling van de zithoek en jouw persoonlijke voorkeur. Heb je bijvoorbeeld moeite om de ondertiteling te lezen op je huidige tv-scherm? Dan kun je de stoel of bank dichterbij zetten óf een grotere tv aanschaffen. Wil je de positie van de meubels hetzelfde houden? Meet dan de afstand tussen het meubelstuk en de gewenste plek van de tv. Aan de hand hiervan kun je verschillende schermen in de winkel uitproberen met dezelfde afstand ertussen. Je kunt ook met een berekening ongeveer het ideale beeldformaat bepalen. Deel hiervoor de afstand tussen het meubelstuk en de plek van het tv-scherm door 2,4.

Stap 2: Bepaal de juiste hoogte

Nu je een geschikt scherm hebt gevonden en hierbij de ideale kijkafstand hebt bepaald, kun je verder met de ideale kijkhoogte. Ook dit verschilt per persoon en situatie. Ga op jouw vaste plekje zitten en probeer in te schatten wat een aangename hoogte is voor het scherm. Gebruik altijd je ooghoogte als richtlijn. Hang de tv liever iets lager dan te hoog, anders kun je snel last krijgen van nekklachten.

Stap 3: Zoek een geschikt tv-meubel

Meet en noteer de ideale hoogte van het scherm. Je kunt de positie eventueel ook tijdelijk op de muur aangeven met tape. Ga vervolgens op zoek naar een tv-meubel met deze exacte hoogte. Of kies voor een lagere variant en verhoog het scherm met een verstelbare tv standaard.  

Stap 4: Geen meubel? Koop een stevige tv-beugel

Kun je geen geschikt tv-meubel vinden of hou je gewoon meer van een moderne look? Dan kun je beter een handige muurbeugel voor je tv kopen. Het maakt dan niet meer uit wat voor een meubel je eronder zet. Je kunt de muur verder ook helemaal leeg laten voor een minimalistische uitstraling. Het grote voordeel van een muurbeugel is dat je ook kunt kiezen voor een kantelbare en/of draaibare variant. Zo kun je de positie van je televisie altijd aanpassen naar de situatie. Ideaal!

Share.

About Author

Hi, ik ben Joanne! Een echte creatieveling die altijd op zoek is naar nieuwe inspiratie. Werkzaam als fashion stylist, model en blogger (onder andere op mijn eigen website www.makepeoplestare.com). Ik ben gek op het creëren van mooie dingen in zowel beeld als tekst.

Leave A Reply