Een speelzolder wordt steeds vaker gebruikt om de kinderen lekker te laten spelen in hun eigen ruimte. Een stuk praktischer dan alleen een kinderkamer, waar ook al heel veel praktische meubels moeten staan, zoals bedden en kasten. Ook handig omdat de zolder vaak een ruimte is die weinig wordt gebruikt en die dus best nuttig kan worden ingericht. Een heel eigen domein voor je kinderen om lekker in te spelen en ravotten zonder dat jij daar last van hebt en zonder dat je hele huis veranderd in een puinhoop. Hier vind je een handig stappenplan om de zolder te verbouwen tot speelzolder.

1. Strip de ruimte kaal

Je begint met het verbouwen van de zolder door de ruimte volledig kaal te strippen. Haal alle losse spullen weg en bekijk wat je dan nog over houdt. Vervolgens controleer je of de vloer die nu op de zolder ligt wel bruikbaar is in een speelkamer. Verwijder zo nodig de vloer en doe hetzelfde met de wanden. Maak dan de ruimte goed schoon. Dit schoonmaken doe je vóórdat er weer van alles in de kamer komt, zoals een nieuwe vloer!

2. Elektriciteit

Nu de ruimte kaal is, kun je goed bekijken hoe het zit met de elektriciteit. Bij het controleren van elektriciteit bekijk je vooral waar alle contactpunten zitten en of er wel centrale verlichting is. Controleer ook de bedrading en kijk hoe oud die is. In oudere huizen kan het zo zijn dat de bedrading nog met stof geïsoleerd is, wat brandgevaar oplevert. Vervang indien nodig bedrading en stopcontacten, zodat je kinderen veilig kunnen spelen.

3. Warmte

Het is leuk om een speelzolder te hebben, maar als deze vanaf oktober tot maart te koud is om er te spelen heb je er weinig aan. Daarom controleer je of de ruimte goed verwarmd kan worden. Is er een dakraam of een dakkapel? Bekijk dan of er dubbel glas in de ramen zit. Zorg voor goede isolatie en verwarming, zodat je de zolder warm genoeg kunt houden voor je kinderen en niet teveel energie verliest.

4. Vloerbedekking

Vloerbedekking

Nu de praktische zaken zijn geregeld, begin je met de inrichting van de speelzolder. Een gewone zolder kan heel goed af met een simpele houten vloer of een oud stuk vloerbedekking. Een speelzolder heeft echter wel wat meer nodig. Kies voor een stevige vloer die gemakkelijk schoon te houden is. Een gietvloer is bijzonder geschikt: het materiaal is veerkrachtig, stevig en heel gemakkelijk schoon te houden. Let op: veel mensen adviseren vloerbedekking, maar doordat deze veel stof en vuil verzameld is dat geen goed idee!

5. Muren en plafond

Een speelzolder moet een ruimte zijn waar je kinderen graag komen. Je maakt het dus gezellig met een mooi behang en een fatsoenlijk geschilderd plafond. Dit kun je op verschillende manieren doen. Je kunt kiezen voor effen patronen, maar een thema is ook erg leuk. Je kunt kiezen voor geschilderde patronen, schoolbord-verf op de muren of muurstickers om de boel op te vrolijken. En wat dacht je van een sterrenhemel-plafond?

6. Inrichting: opbergen

De ruimte is nu ‘aangekleed’ met een mooi plafond, muren en vloer. De elektriciteit is veilig weggewerkt (denk hierbij ook aan afdekkapjes voor stopcontacten) en de ruimte wordt lekker verwarmd. De volgende stap is de inrichting. Je begint met plaatsen waar het speelgoed kan worden opgeborgen. Kies voor open kasten zodat je kinderen snel weer speelgoed zien wat leuk is. Wil je een strak opgeruimd resultaat als de kinderen klaar zijn met spelen, dan kies je voor gesloten kasten.

7. Inrichting: indeling

Heb je jongens, dan kun je de speelzolder inrichten als jongenskamer. Voor meisjes kies je natuurlijk een heel ander thema. Maar wat als je speelzolder zowel jongens als meisjes moet herbergen? Dan kun je kiezen voor verschillende delen in de speelzolder. Deze kun je zelfs van elkaar scheiden, bijvoorbeeld met behulp van kamerschermen. Sowieso is het leuk als de speelzolder verschillende ‘speelhoeken’ heeft met elk een thema. Denk aan ‘poppenhuis’, ‘koken’, ‘voetbal’, ‘lego’ enzovoorts.

8. Inrichting: spelen

Het verbouwen van een zolder naar een speelzolder is nu bijna klaar. Er mist nog een ding: speelgoed! Als de kinderen een eigen speelzolder hebben kun je daar vaak ook wel wat groter speelgoed in kwijt. Wat dacht je bijvoorbeeld van een schommel of zelfs een klimrek? Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het kwijt op de speelzolder!

Een zolder verbouwen tot speelzolder hoeft helemaal niet duur te zijn. Het hangt voornamelijk af van de bouwkundige staat van de zolder voordat je begint. Moet je elektrische bedrading vervangen, verwarming aanleggen of nieuwe ramen plaatsen, dan ben je wat duurder uit. Maar als de zolder in principe al een mooie verlichte en verwarmde ruimte is, kost het ombouwen tot speelzolder helemaal niet veel. Een speelzolder is zo duur als je hem zelf maakt – en het resultaat is het absoluut waard! Nu hebben je kids een heel eigen speelpaleis, waar ze hun eigen gang kunnen gaan. Ook ideaal voor jezelf, want zo hou je alle rotzooi in één ruimte en heb je ook eens een rustig moment om lekker te relaxen.

Share.

About Author

Leave A Reply