Heel veel mensen kiezen voor zonnepanelen om hun woning duurzamer te maken. Een goede keuze, maar je moet wel weten wat je doet. Welk type zonnepanelen past bij jou? En hoe zit het eigenlijk met de installatie van de zonnepanelen? Dit zijn de belangrijkste dingen om te weten voordat je de zonnepanelen op je huis plaatst.

Zonnepanelen en je verzekering

Je hebt waarschijnlijk al verschillende woonverzekeringen. Vaak heb je die bij dezelfde verzekeringsmaatschappij. Zo zijn de woonverzekeringen van FBTO bijvoorbeeld handig gebundeld, zodat je snel een volledige dekking kunt regelen. Het voordeel van een woonverzekering bij FBTO is dat je zonnepanelen automatisch zijn verzekerd bij de opstalverzekering. . De verzekering dekt alle voorkomende schade door brand, door het weer en door diefstal.

Je netbeheerder wil het weten

Zonnepanelen kunnen stroom terug leveren aan het net. Het is belangrijk dat de netbeheerder op de hoogte is van het feit dat jij zonnepanelen hebt. Dit kan namelijk onveilige situaties geven als er gewerkt wordt aan het elektriciteitsnetwerk. Ook is het belangrijk omdat de brandweer het dan ook weet als er zonnepanelen zijn. Deze blijven namelijk stroom leveren en kunnen zo zorgen voor gevaarlijke situaties. Geef het feit dat je zonnepanelen hebt dus altijd door aan de netbeheerder.

Veilig plaatsen is belangrijk

Zonnepanelen leveren al stroom nog voordat ze geplaatst zijn. En als ze eenmaal geplaatst zijn, leveren ze heel veel stroom en bovendien ook met een hoog aantal Ampere. Dat betekent dat het erg belangrijk is dat de zonnepanelen veilig zijn geplaatst en goed zijn aangesloten. Fouten hiermee kunnen leiden tot brand of tot gevaarlijke situaties in huis.

De omvormer moet goed geplaatst worden

Je hoort soms over klachten van geluidsoverlast of trillingen door de omvormer. Dit kun je voorkomen door hem verstandig op te hangen. Allereerst moet de omvormer vrij van de muur geplaatst worden, of met een isolerende plaat ertussen. Natuurlijk kies je een omvormer van goede kwaliteit, zodat je sowieso al minder last zult hebben van overlast. De omvormer moet ook op de goede manier worden aangesloten op het elektriciteitsnet. Doe je dat verkeerd, dan kan dat gevaarlijk zijn.

Je hebt geen stroom tijdens stroomstoringen

Veel mensen denken dat je met je eigen zonnepanelen ook nog stroom hebt als er een stroomstoring is. Dat klinkt op zich wel logisch, maar toch klopt dit niet. Je hebt in principe geen stroom meer bij een stroomstoring, ook niet als je zonnepanelen hebt. Dat heeft alles te maken met de veiligheidsvoorwaarden waar de omvormer aan moet voldoen. Het zou levensgevaarlijke situaties opleveren als de zonnepanelen nog stroom zouden blijven leveren als er verder geen netspanning is.

Zonnepanelen zijn een duurzame manier om energie te winnen. Je kunt deze gebruiken of terugleveren aan het net. Op die manier kun je kosten besparen op je energierekening. Het is wel belangrijk dat je van tevoren al nadenkt over je zonnepanelen. Je weet nu in elk geval een aantal zaken waar je al rekening mee moet houden voordat je de panelen op je dak liggen, onder andere de verzekering van je zonnepanelen.

Dit artikel is door middel van een samenwerking tot stand gekomen.

Share.

About Author

Leave A Reply