Heb jij dat ook? Eigenlijk wil je graag vast blijven houden aan die heerlijke zomermaanden. Aan de tijd dat je pas laat in de avond je lampen aan hoeft te doen. Aan de andere kant merk je dat je het stiekem ook fijn vindt om weer lekker de gordijnen dicht te doen, de verwarming aan te doen en al vroeg in de avond een heerlijk warm sfeertje te creëren. Mooi zacht kaarslicht, warm gedimd sfeerlicht, een lekker muziekje of een goed boek of gewoon heerlijk wegduiken in je bank bij een lekkere serie of film. Dat heeft toch ook weer wat. Herken je dan ook dat je elke jaar in het najaar opmerkt dat je verlichting in huis eigenlijk nog helemaal niet op orde is. Dat de lampen die je hebt wel leuk zijn los van elkaar, maar dat het geheel in huis nou net nog niet dat brengt waar je eigenlijk naar op zoek bent. Elk najaar weer die conclusie dat er toch echt een paar lampen ontbreken of dat het gewoon niet de juiste lamp is op de juiste plek. En het ook elke keer weer vervolgens gewoon weer voor je uit schuiven. Net zo lang tot het voorjaar en de zomer weer aanbreken want tja, dan is het toch niet meer zo nodig.

Maar niet dit keer. Dit keer doen we het anders. Het is de hoogste tijd om het een keer niet uit te stellen en gewoon eens een plan te maken. En om dit vervolgens natuurlijk ook uit te voeren, want anders komen we er nog niet. We lopen elke ruimte na en geven je wat inspiratie voor wat betreft verlichting, lampen en lampenplan.
Maak je eigen lampenplan

Woonkamer

In de woonkamer is het van belang dat je een goede balans weet te creëren tussen sfeerlampen en functionele verlichting. Denk daarbij aan een mooie dimbare hanglamp boven je eetkamer. Door een dimbare optie te kiezen is de verlichting voor beide mogelijkheden te gebruiken. Daarnaast is het mooi om bijvoorbeeld schilderijen uit te lichten met gerichte spots. Door de grote keuze aan soort verlichting voor de spots zoals LED en halogeen, kan je hiermee een eigen sfeer creëren. Vergeet daarnaast in de woonkamer niet te denken aan een goede lamp om bij te lezen. Niks is vervelender dan een goed boek te willen lezen, maar het van ellende weer weg te moeten leggen omdat het te donker is. Daarnaast mogen een of meerdere mooie eyecatchers aan je plafond natuurlijk ook niet ontbreken. Ook daar is de dimbare versie natuurlijk een mooie uitkomst.

Slaapkamers

De slaapkamer zoals wij hem voor ogen hebben is een sfeervol verlichte ruimte. Daar staat ook vaak een of meer kledingkasten en dus zijn zowel sfeer lampen als functionele lampen nodig. Kies bijvoorbeeld voor kleine tafellampjes voor op de nachtkastjes en plaats goede richtbare spots boven de kledingkast en/of spiegel. Maak het geheel af met een goede opvallende lamp aan het plafond en je kunt alle kanten op met deze ruimte.

Kinderkamers

Voor kinderkamers moeten lampen naast functioneel eigenlijk vooral erg leuk en vooral veilig zijn. Mooie prints en grappige vormen doen het goed. Denk daarbij bijvoorbeeld aan figuren uit tekenfilms op voorleesboekjes. Natuurlijk moeten ook deze lampen het juiste licht geven, maar door te kiezen voor de juiste lichtbron voor deze lampen vormt dit meestal geen enkel probleem. Ook kun je kiezen voor lampen in de kinderkamer die functioneel zijn. Nachtlampen met bewegingsmelder of een slaaptrainer bijvoorbeeld zijn handige hulpmiddelen én leuke verlichting.

Badkamer

Voor de badkamer blijft het mooi om voor inbouwspots te kiezen. Vooral rondom de douche en het bad. Dit geeft een rustige en toch heldere verlichting op de plek in huis waar we toch vaak even een momentje voor onszelf zoeken. Een mooie strakke plafond lamp als extra kan natuurlijk altijd, maar vergeet vooral niet te denken aan het creëren van de relax plek. Niet teveel verlichting dus is ons advies.

Buitenverlichting

Vergeet bij het bekijken van de lampen in huis zeker niet de lampen buitenshuis. Of misschien kunnen we beter zeggen de ontbrekende lampen buitenshuis. Zorg voor een goede verlichting bij de voordeur om eventuele ongenode gasten buiten de deur te houden. Kies hierbij bijvoorbeeld voor een bewegingsmelder, maar let er dan wel goed om dat deze goed afgesteld staat. Daarnaast is het natuurlijk leuk om in de tuin enkele sfeer lampen te plaatsen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan inbouwspots in het terras of kleine lampen in de borders en niet te vergeten aan een aanvulling met mooie fakkels en tuinkaarsen.

Hal

Oh ja en natuurlijk mogen we de hal niet vergeten. De ruimte in huis die zo vaak over het hoofd gezien wordt. Het is handig als we daar een grote felle lamp hebben hangen voor als het nodig is, maar wat is het ook heerlijk thuiskomen als er in de hal alvast een paar rustige mooie lampen branden. Van dat fijne licht dat een beetje door de voordeur heen schijnt en je net dat “welkom thuis” gevoel al geeft. De hal vormt het sluitstuk van je eigen complete lampenplan. Heel veel plezier met het rondstruinen door je eigen huis, waarbij je wellicht nog veel meer plekjes tegen komt waar een mooie lamp niet mag ontbreken.

Share.

About Author

Leave A Reply