Bij de meeste onderdelen van je woning geldt dat zij een beperkte levensduur hebben, en in de loop der jaren vervangen moeten worden. Je keuken heeft niet het eeuwige leven, en ook je vloer is na een aantal jaren intensief gebruik echt aan vervanging toe. Net als je badkamer, en eigenlijk ieder onderdeel van je huis dat veel wordt gebruikt. Maar hoe zit het met de trap? Ook deze wordt veel gebruikt op een dag, maar echt vervangen is eigenlijk geen optie, hij zit nu eenmaal vast in je huis. Hoelang kun je verwachten dat je trap mooi blijft, en wat doe je als hij niet meer om aan te zien is?

Het hangt van het materiaal af

Hoelang een trap mooi blijft, hangt erg af van het materiaal. De meeste trappen in onze huizen zijn van hout. Een makkelijk materiaal, maar wel erg gevoelig voor slijtage. Bovendien kan het gebruiken van een houten trap ook flink doordreunen in een huis. Daarom bekleden we de trap vaak met tapijt, of zoeken we naar andere manieren om de boel een beetje te dempen.

De trap zelf, die blijft meestal best functioneren gedurende de levensduur van je woning. Maar de bekleding of de verf die we gebruikt hebben om hem te verfraaien, die wordt wel zichtbaar minder. Bovendien kunnen er in het hout beschadigingen optreden. Alhoewel deze het functioneren van de trap niet verminderen, die zit doorgaans echt wel robuust in elkaar, wordt de aanblik er wel snel minder door. Hoelang het precies duurt voordat je trap onderhoud nodig heeft hang ook af van de mate waarin hij gebruikt wordt, maar meer dan tien jaar blijft hij zonder wat liefde en zorg meestal niet in de mooiste staat.

Een nieuwe trap?

Een nieuwe trap

Is je trap niet meer zo mooi als hij geweest is, dan heb je doorgaans geen nieuwe trap nodig. De constructie hoort zodanig robuust te zijn dat je je hier geen zorgen om hoef te maken. Een goede traprenovatie is echter vaak wel een aanrader.

Bij traprenovaties gaat het over het algemeen om cosmetische renovaties, het gaat vooral om de looks dus, waarbij het praktisch oogpunt ook niet wordt vergeten. Over de bestaande treden worden opzettreden geplaatst, die vaak handige eigenschappen hebben. Je kunt kiezen voor dempende exemplaren, zodat het niet meer zo dreunt als iemand de trap oploopt. Maar ook lichtjes op iedere trede, of speciaal materiaal dat extra beschermt tegen uitglijden is een optie. Ben je niet meer zo blij met je trap, blijf dan dus niet te lang aanmodderen. Niet alleen de looks, maar ook het comfort kan sterk verbeteren als je hem goed laat renoveren. Zo kun je weer zeker tien jaar, maar als je kiest voor duurzame materialen vaak ook nog wel een stuk langer vooruit.

Share.

About Author

Leave A Reply